Читај ми!

Хитна помоћ ЕУ за збрињавање миграната

Европска унија даје 390.000 евра хитне бесповратне помоћи за ублажавање миграторних притисака у Србији, саопштено је из Делегације ЕУ у Србији.

Заменик шефа Делегације ЕУ у Србији је Оскар Бенедикт је током јучерашње посете Прихватном центар за мигранте у Прешеву најавио ту донацију ЕУ "као краткорочну помоћ Србији у превазилажењу повећаних миграционих токова", преноси Танјуг.

Бенедикт је рекао и да ситуација са мигрантима није само проблем Србије, и да је то "европски и глобални проблем који морамо заједнички решавати", наводи се у саопштењу.

"Са задовољством најављујем да је ЕУ издвојила непосредну финансијску помоћ Србији у решавању ове хуманитарне кризе," навео је Бенедикт.

Од укупног финансијског пакета од 390.000 евра, Одељење Европске комисије за хуманитарну помоћ и цивилну заштиту (ЕЦХО) даје 150.000 евра хуманитарне помоћи за ублажавање миграторних притисака у Србији.

Ова подршка ће се пружити преко Фонда хитне помоћи Међународне федерације друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца (ИФРЦ) како би се у наредна три месеца помогло Црвеном крсту Србије у пружању неопходне помоћи мигрантима и тражиоцима азила, као и деци.

Помоћ ће бити упућена центрима за прихват миграната широм Србије, укључујући центар у Прешеву, а намењена је најугроженијим избеглицама, укључујући породице са децом.

Подршка ће такође бити усмерена на мигранте и тражиоце азила који се привремено налазе у јавним парковима и напуштеним објектима, наводи се у саопштењу.

"Поред тога, Делегација ЕУ у Србији даје 240.000 евра из претприступних фондова (ИПА фондови) за додатне потребе", наводи се у саопштењу.

Овим ће се помоћи да се испуне додатне потребе као што су одлагање отпада, снабдевање водом, хигијена и друго, додаје се у саопштењу Делегације ЕУ у Србији.

Те потребе "ће бити тачније дефинисане у наредних пар недеља у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Комесаријатом за избеглице".

Поред ове непосредне донације, ЕУ ће наставити да пружа подршку реформисању система азила у Србији на средњорочном и дугорочном плану, најављено је у саопштењу.

За Србију је ЕУ "већ издвојила око 8,2 милиона евра из претприступних фондова за пројекте који су већ почели да се реализују или ће почети са реализацијом у наредних годину дана".

То се , како је прецизирано, односни на "3,2 милиона евра који ће се искористити за проширење постојећих смештајних капацитета за мигранте у Србији".

Додаје се да је "твининг пројекат вредан милион евра већ у току, а усмерен је на израду новог закона о азилу и убрзање реформе система азила".

"Издвојено је четири милиона евра за даљи развој система за надзор граница у Србији", указује се у саопштењу.

У припреми је тренутно "и регионални програм вредан осам милиона евра који ће се бавити управљањем миграцијама у земљама Западног Балкана и Турској, "који ће се превасходно односити на Србију и Македонију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи