Читај ми!

Нема разлога за бригу и узбуну због вируса Западног Нила

Ситуација у Србији у погледу вируса Западног Нила је апсолутно под контролом, а у Клиници за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије регистрован је само један болесник који има ту инфекцију, изјавио је за РТС директор те клинике Миомир Пелемиш.

Доктор Миомир Пелемиш је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да је тај болесник преминуо, али да је имао најтежи облик инфекције.

Пелемиш је оценио да нема никаквог разлога за бригу, ни за узбуну, посебно имајући у виду да је то блага болест, где 80 одсто инфицираних особа нема никакве симптоме.

Ризику су изложеније особе који имају ослабљен имунитет и које су у одмаклој животној доби, посебно људи који имају тешке хроничне болести, објаснио је Пелемиш.

Према његовим речима, за овај, као и за већину вируса, не постоји лек и лекари боре против симптома које вирус узрокује, као што су повишена температура, болови у мишићима, поремећаји дисања и рада бубрега.

Говорећи о посебном телу које је формирало министарство здравља, Пелемиш је нагласио да је суштина у превенцији и уништавању главних преносиоца овог вируса - комараца и да су предузете мере у тој области већ дале резултате.

"Треба избегавати стајаће воде, подручја где има комараца", саветовао је Пелемиш.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи