Читај ми!

Пооштрена контрола превоза миграната кроз Србију

Инспектори Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре су у акцији контроле превозника, који возе мигранте кроз Србију, изрекли више од 200 прекршајних пријава. Из саобраћаја су искључена 23 аутобуса на међународном линијском превозу.

Александар Симић, помоћник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, задужен за инспекцијски надзор на граничном прелазу Прешево, рекао је да су поред контроле линијског и ванлинијског превоза азиланата кроз Србију, ноћас контролисали и гранични прелаз Хоргош, Келебију и административне прелазе Мердаре и Кончуљ, преноси Танјуг.

Најављује да ће Министарство у наредном периоду наставити са појачаним контролама, како би азиланти могли безбедно да путују кроз нашу земљу.

Инспектори су контролисали и превознике на аутобуској станици у Бујановцу, где велики број миграната са Блиског истока улази у аутобусе који иду за Београд.

"Ниш експрес" има посебне поласке из Бујановца, само за превоз миграната до Београда, а карта кошта 2.000 динара.

"Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и инспекција имају задатак да обезбеде и повећају безбедност свих грађана у линијском и међународном превозу", рекао је Симић на аутобуској станици у Бујановцу.

Симић истиче да дневно око две хиљаде миграната уђе у Србију на путу ка западноевропским земљама.

Велике групе миграната користе аутобуски превоз на путу ка Београду.

"Ми смо одговорна држава и одговорно министарство, зато сам ја у ноћној контроли, да бих се уверио да ови људи имају потпуну безбедност у превозу. Обавили смо контролу свих аутобуса, како би били потпуно сигурни да су азиланти безбедни на путу", истакао је Симић.

Поручио је да ће Министарство омогућити безбедан превоз миграната на њиховом путу.

"Гледали смо у Бујановцу да ли превозници имају дозволу за превоз путника коју издаје Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и да ли имају склопљене уговоре, ако се ради о ванлинијском превозу. Циљ је да безбедност азиланата буде на првом месту", каже Симић.

Контролисана су и друга возила којима не могу да се превозе мигранти. То су аутомобили, комби возила, а проверавана је и техничка исправност аутобуса.

На административном прелазу Кончуљ затечена су три страна превозника из Албаније која су обављала транспорт односно превоз робе и путника у Србији на начин који није дозвољен по новом Закону о транспорту у друмском саобраћају.

"Њима је почетна станица била Београд, а возили су за Пећ, што је за нас територија државе Србије. Зато су одговорна лица приведена јавном тужилаштву и поднета је пријава за привредни прекшај тужилаштву у Нишу", казао је Симић.

За овај преступ казне за возаче су од 30.000 до 120.000 динара, а за привредне субјекте од 400.000 до 800.0000 динара.

Министарство подсећа превознике да су пооштрене санкције за нелегалан превоз путника и ствари. Сада износе од 50.000 до 100.000 динара. На основу одлуке суда, сада је могуће и одузимање возила.

Мигранти, када пређу српску границу код Прешева, морају да се пријаве у прихватном центру у том месту где добијају дозволу за боравак у Србији, у трајању од 72 сата. Након тога морају да продуже боравак за наредних 72 сата све док су у Србији. То могу учинити у било ком од пет прихватних центара у Србији.

Таксисти могу из свог места да превозе мигранте било где у земљи. Међутим, ако их не враћају назад морају да скину таблу и да се врате празни.

Мигранти из прихватног центра у Прешеву углавном возом путују ка Београду.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи