Читај ми!

Дитман: Избеглице велики изазов за Србију и Немачку

Амабaсадор Немачке у Србији Аксел Дитман обишао je Прихватни центар за мигранте у Прешеву, као и немачке полицајце који су заједно са српским колегама анагжовани у пограничној области.

Амбасадор Дитман рекао је да "поред индивидуалних судбина тих људи, велики број избеглица ставља Србију и Немачку - као земљу која се налази на њиховом путу и као земљу одредишта, пред велике изазове", преноси Танјуг.

Нагласио је и да је зато "битно да свако прихвати свој део одговорности и да тесно сарађујемо", саопштила је амбасада Немачке.

Дитман је изјавио да су слике из Прешева на њега оставиле јак утисак, истакавши да "људи које прогањају у њиховој домовини имају право на азил - то морамо поштовати".

Он је нагласио да је, отварањем тог привременог центра, Србија начинила велики корак, како би се обезбедио организован прихват пристиглих избеглица.

Напоменуо је и да "изазови остају велики", додајући да "константно велики број избеглица захтева велике напоре, нарочито с обзиром на долазећу зиму".

"Реформа регулатива за азил у Србији, која је, такође, део процеса приближавања Европској унији, због дате ситуације постаје ургентно питање", рекао је амбасдор.

Према његовим речима, зато је веома важно да се Србија и Европска унија по овим питањима и даље добро усаглашавају.

"Европска унија и Немачка су спремне на даљу тесну сарадњу и подршку", рекао је Дитман и додао да је принципијелно веома битна анализа потреба коју тренутно припрема Влада Србије.

Дитман је најавио и "да ће Немачка и ЕУ детаљно размотрити ту анализу, када буде предочена", наводи се у саопштењу.

Немачки дипломата је указао и на то да Немачка већ данас подржава Србију, а конкретно је навео подршку коју пружа пограничној полицији Србије. Он је у Прешеву посетио немачке полицајце који раде заједно са српским полицајцима у пограничној области.

Према његовим речима, немачке невладине организације су појачале активности у Србији на пољу пружања помоћи избеглицама - наравно у договору са званичним органима Србије.
У вези са тематиком азила, амбасадор је напоменуо да још увек многи људи из западног Балкана и из саме Србије, траже азил у Немачкој.

Према његовим речима, у јуну се Србија по броју тражилаца азила нашла на четвртом месту немачке статистике, а у првој половини 2015. године је више од 10.000 људи из Србије затражило азил у Немачкој.

"Битно је да се српским држављанима не стварају лажне наде. Готово да немају изгледа да добију азил у Немачкој. Више од 99 одсто случајева се одбија и људи морају да се врате у Србију у веома кратком року", рекао је Дитман.

Центар за привремени прихват и смештај миграната и азиланата налази се у адаптираној Управној згради Предузећа за обраду дувана у Прешеву, а отворен је 8. јула.

Мигрантима је обезбеђена одговарајућа административна подршка за добијање докумената као и здравствена помоћ, место за одмор и храна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи