Читај ми!

Мрежа за реституцију: Влада треба да усвоји измене закона

Мрежа за реституцију очекује да Влада Србије без одлагања усвоји измене Закона о реституцији и достави их парламенту на усвајање по хитном поступку, што би омогућило масовније враћање имовине правим власницима, пре свега пољопривредног земљишта.

У саопштењу Мреже за реституцију се наводи да је упућено писмо влади од које се очекује да на следећој седници усвоји предложене измене Закона о повраћају одузете имовине и обештећењу, које је израдила радна група коју је формирао министар правде, а о којима је јавна расправа завршена 26. јуна.

Мрежа за реституцију, наиме, очекује да ће те измене закона у будућности обезбеди општу супституцију за све врсте непокретности, преноси Танјуг.

Из те организације тврде да од "неодговорног и картелизованог газдовања" са државним пољопривредним земљиштем, Србија на годишњем нивоу губи око 180 милиона евра, а не "како то наводе представници Министарства пољопривреде који су за разлику од претходника признали да постоје губици, али само на нивоу од око 15 милиона".

"Пример злоупотреба, трошкова за грађане и државу, манипулација и покушаја крађе државне имовине поверених на 'газдовање' ДИПОС-у, су занемарљиво мали у односу на обим и шароликост злоупотреба, крађе и трошкова државе у вези са другим непокретностима у државној својини и то првенствено државног земљишта", тврди Мрежа за реституцију.

Како наводе, надлежни државни органи укључујући Државну ревизорску институцију и Агенцију за борбу против корупције су немоћни, а њихово деловање препорукама и сугестијама "недовољно и неефикасно у спречавању злоупотреба".

"Једино, ефикасно и ефективно брзо разоткривање, али и исправљање ових злоупотреба и неефикасног газдовања са државном имовином се спроводи само пред Агенцијом за реституцију, која је својим деловањем до сада обезбедила преко 15.000 стабилних дугорочних пореских обвезника и значајне приходе за званични буџет, а не буџете партија или тајкуна", оцењују у Мрежи за реституцију.

У саопштењу се наводи да Мрежи за реституцију до данас није достављен никакав списак непокретности, нити био који други допис ДИПОС-а у вези са државним некретнинама, те у тој оргнизацији сматрају да ДИПОС још није поступио по њиховом захтеву, као ни по обавезујућем решењу Повереника за информације од јавног значаја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи