Читај ми!

Захтеви за упис у приватне вртиће од 1. септембра

Родитељи ће од 1. до 14. септембра моћи да предају захтеве за упис деце у приватне вртиће, како би се донело решење о цени коју ће плаћати за те вртиће, рекла је градска секретарка за образовање и дечју заштиту Снежана Ђурић.

Пуна економска цена је 27.700 динара, а град дотира разлику од 5.540 динара до цене вртића, истакла је Снежана Ђурић, преноси Танјуг.

Ђурић је прецизирала да ће родитељи и после тог рока, током целе године моћи да подносе захтеве за упис деце у приватне вртиће, под истим условима као и у граду, али да ће им се у том случају субвенција рачунати од дана подношења захтева.

"Ове године имали смо 2.803 захтева родитеља да се изда потврда да деца нису примљена у градски вртић, што значи да ти родитељи желе дете да упишу у приватни вртић и користе субвенцију града коју имају и деца у градским вртићима", рекла је Ђурић за Студио Б, а саопштила је Градска управа.

Објаснила је да је потребно предати формулар који је захтев за признавање тог права, а уз то се предаје уговор који су закључили с приватним вртићем, потврду градске установе да дете не може да се упише у градски вртић, фотокопију личне карте, доказ о држављанству и пребивалишту.

Према њенима речима, приватни вртићи немају критеријуме какве има град, већ примају и децу родитеља који нису запослени, или је један незапослен, а град издаје потврду да за њих нема места у градским вртићима и та деца такође имају право на субвенцију.

У државне вртиће, према њеним речима, ове године уписано је 700 деце више него прошле године, а 6.000 малишана чека упис.

"Има и деце која не испуњавају услове да су оба родитеља запослена или да су редовни студенти, тако да ћемо тек у септембру, када се деца разместе, уколико су конкурисали у више вртића, знати коначан број деце која ће чекати на вртић", рекла је Ђурићева.

Како је истакла, највише деце има у Земуну, на Новом Београду, Вождовцу, Чукарици, а ове године велики број деце пријављен је и у Гроцкој и Сурчину.

Ђурићева је рекла да су многи родитељи конкурисали због ниске и прихватљиве цене, као и због тога да би остварили право боравка деце у приватном вртићу.

Ђурићева је нагласила да Град планира да до краја мандата укине листу чекања, бар за децу која су приоритет по правилнику, а то би требало да буде за две и по године.

"Град увек планира проширење својих капацитета", рекла је градска секретарка.

Говорећи о школама, Ђурић је додала да су највећи радови управо у току распуста, да би се деца дочекала у сређеним просторијама.

"Радовима адаптације, опремања и реновирања било је обухваћено 85 основних и средњих школа", навела је Ђурић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи