Илић: Проблеми са клизиштима решавају се студиозно

Министар без портфеља задужен за ванредне ситуације Велимир Илић, потписао је са председницом општине Лучани, Весном Стамболић, Протокол о међусобној сарадњи у циљу спровођења превентивних мера на отклањању последица у поплављеним подручјима.

"На подручју Драгачева, услед поплава и киша појавила су се бројна клизишта. Испитивања су завршена, урађена пројектна документација и сада почиње фаза издавања грађевинских дозвола", казао је Велимир Илић Танјугу.

Према његовој оцени, проблеми са клизиштима, која су поред ове општине задесила Љиг и Пожегу, решавају студиозно у циљу њиховог трајног санирања.

"Лучанска локална самоупава нам је пружала логистичку подршку. Важно је решити проблем клизишта код магистралног вода Рзава јер би могло да направи велику штету и да угрози водоснабдевање читаве општине", казао је Илић.

Министар наводи да је део клизишта на путној инфраструктури делом саниран, додајући да је остало да се заврши у Марковици.

Према његовим речима ради се и на сређивању водотока реке Бјелице и њених бочних притока као што је Вича.

"Урађена је пројектна документација да се заштити село Ђераћ које је више пута плављено", навео је он и изразио очекивање да ће тај посао бити завршен у току године.

У Драгачеву сада нема угрожених домаћинства и објеката, истакао је Илић.
Када је у питању Љиг, пет клизишта је испитано, а студије су показале да на три локалитета нема могућности санације.

"Вредност студија урађених за љишку општину износе између три и четири милиона динара, а средства су обезбедили донатори. Помоћ у истраживањима су пружили институти и факултети", казао је Илић, додајући да постоје локације где је санација неисплатива и где се морају изградити нови објекти.

Министар је навео да је држава, до сада, за истраживања тла дала 40 милиона динара за 12 општина у којима су услед обилних падавина појавила клизишста.

"За студије је опредељено 20 милиона динара. Међутим, неке су показале да постоје клизишта која се не могу решити, попут оних оних у Љигу, Трговишту и Умци, где ће морати да се праве нови објекти. То су отприлике 72 куће", закључио је Илић.

Председница општине Лучани Весна Стамболић се захвалила министру на посети и изразила уверење да ће се сви послови на сређивању водотокова и клизишта успешно спровести.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи