Читај ми!

Треба ли увести порез на кич и шунд?

Неколико пута годишње покрећу се иницијативе за увођење пореза на кич и шунд. Предлагачи су различити, али је позив јавности исти – молба да подржи идеју. Покретач нове иницијативе је директор новосадског културног центра.

Новца за културу мањка али не и за оно што је квари – ријалити, али и други програми о чијим садржајима се месецима полемише у јавности. Код неких се не завршава све на причи.

"Где има воље, има и начина. Порез може да се уведе уз комисију регулаторног тела као што сада постоје – ко је сада позван да испише црвени круг са 18, 16, 14 или шест година. Дакле неко већ сада процењује садржаје и одређује шта је примерено ком узрасту. Тако исти тај може да процени шта је шунд", каже директор Новосадског културног центра, покретач иницијативе за увођење пореза на кич и шунд Бојан Панаотовић.

За то што култура добија све мање простора, између осталих, криве се комерцијални медији – највише пласирају садржај у којем доминирају кич и шунд.

Културолог Маја Вукадиновић каже да су у српској култури квалитетни садржаји скренути, док су остали, неквалитетни садржаји, преплавили медије.

"Порез на шунд би се пре свега односио на медије, претпостављам, који такве садржаје емитују... Веома је тешко тачно дефинисати шта је кич и шунд и то би требало да буде задатак људи који се професионално, одговорно и независно баве културом", истиче Вукадиновићева.

Направити квалитетан садржај скуп је посао, па је више оних који кокетирају са неквалитетним. Отуда су и делови естраде често синоним за неукус.

"Данас сви певају сви свирају, оно што бих ја рекао у једној својој песми, 'сви певамо насмејани и незнани, сви певамо пуни наде, вода нам је тек до браде'...  Код нас постоји једна друга опасност. Ми смо достигли највиши степен кича, то је вулгарност", каже Зоран Дашић из групе "Легенде".

У Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији 1972. године донет је закон којим је уводен порез на промет публикацијама које су биле оцењене као шунд.

Те године опорезоване су публикације које би комисије прогласиле за безвредне. Неким листовима је претња порезом била довољна да се "поправе". Писало се да су успели да стекну и углед и озбиљније читаоце. Да ли би порез на кич и шунд имао сличне ефекте, нећемо знати све док он не буде био уведен.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи