Читај ми!

Нови Сад, од октобра први студенти у Дому "Европа"

Студентски дом "Европа" у Новом Саду примиће прве студенте у октобру, најављено је приликом потписивања уговора о уређивању међусобних права и обавеза оснивача те установе.

Новоизграђени дом на Телепу примиће око 350 студената са неког од факултета новосадског Универзитета, који су основно или средње образовање стекли на мађарском језику, као и српских студената из Мађарске, преноси Танјуг.

У Дому, чију изградњу су финансирале влада Војводине са 572 милиона динара и Мађарска са 110 милиона динара биће смештени и гостујући професори и студенти из Европе и света, саопштила је војвођанска влада.

Уговор су потписали председник Националног савета мађарске националне мањине Јене Хајнал, управитељ Фондације "Европа" Нови Сад Ђула Киш и покрајински премијер Бојан Пајтић, који је нагласио значај ставарања европских услова за образовање младих.

"Овим уговором покрајинска влада је пренела права на Национални савет мађарске националне заједнице и Студентски дом 'Европа', јер је важно да националне заједнице саме дефинишу своје приоритете у области културе, образовања, употребе језика и писма", рекао је Пајтић.

Пајтић је истакао да је овај објекат значајан јер ће обезбедити услове за очување идентитета мађарске националне заједнице, "чији се број драматично смањује на територији Војводине, као што се смањује и број припадника свих заједница у покрајини".

"Један од начина да задржимо младе јесте да им пружимо услове да уче, да студирају и да се образују на нивоу на ком се образују млади у много развијенијим европским земљама, а овај Дом управо такве услове и пружа", истакао је Пајтић.

Пајтић је подсетио и да је покрајинска влада финансирала обнову Текелијанума у Будимпешти, "водећи рачуна о томе да студенти и ђаци српске заједнице у мађарској престоници добију добре услове за учење и за рад".

Хајнал и Киш захвалили су се војвођанској влади на значајној подршци, чији је резултат модеран студентски дом, који ће допринети да млади људи који се школују у Новом Саду, ту и остану и допринесу развоју заједнице у којој живе.

Потписивању уговора присуствовали су и председник Скупштине Војводине и лидер Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор и посланик у Европском парламенту Андор Дели.

Земљиште на коме је изграђен објекат дала је Римокатоличка бискупија Бачка, додаје се у саопштењу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи