Читај ми!

Неопходна помоћ деци мигрантима

У центру за прикупљање помоћи за мигранте најпотребније су ствари за бебе које живе у нехигијенским условима, изјавио је представник организације "Сачувајмо бебе" Срба Јовановић.

Срђа Јовановић је агенцији Бета рекао да је центар за прикупљање помоћи свакодневно отворен у концертном дворишту клуба Миксер Хаус "Миксалиште" у Савамали, а да недељом лекари педијатријског Дома здравља "Пед Медик" ту и у парку код главне аутобуске станице обављају прегледе деце.

Подсећа да лекари дневно прегледају од 30 до 50 деце.

"Деца живе у нехигијенским условима. Према извештајима лекара које ми добијамо, деца болују од дијареје, респираторне инфекције и нема озбиљнијих проблема, осим прехлада, а сва поменута стања су последица окружења у којем се они налазе и непостојања основних санитарних, хигијенских и стамбених услова за ту децу", наглашава Јовановић.

Наводи да је најмлађа прегледана беба била стара 24 дана, а прегледане су и две труднице које су упућене у Гинеколошко-акушерску клинику "Народни фронт" где одржавају трудноћу.

"Наша искуства су позитивна. Здравствени систем Србије препознаје хитне потребе и стања за које не траже никакве упуте нити здравствене књижице. Оно што је потребно јесте да мигранти буду пријављени макар полицији, како би остварили право на здравствену заштиту. Односно здравствена установа мора да има њихово име и презиме, јер их не може анонимно примати", указује Јовановић.

Напомиње да је одзив грађана за сада добар, да свакодневно доносе гардеробу, храну за бебе и хигијенска средства, каква су сапуни, плене и влажне марамице, али да је важно да се акција настави.

Јовановић је истакао да су мигранти већ навикли да долазе у центар како би узели гардеробу, храну или ствари за бебе, да напуне батерије мобилних телефона или користе тоалет.

Акцију заједно спроводе Миксер Хаус, "Сачувајмо бебе" и још осам невладиних организација сваког радног дана од 10 до 16 сати у "Миксалишту" у Мостарској улици.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи