Читај ми!

Обележена годишњица боја на Иванковцу

Полагањем венаца и одавањем почасти у Иванковцу код Ћуприје обележена је 210. годишњица славног боја на Иванковцу и прве победе српских устаника над турском царском војском.

Почасти погинулим, храбрим српским јунацима, који су савладали десетоструко јачег освајача, одале су делегације председника Републике, Владе Србије, Министарства одбране и Војске Србије, Општине Ћуприје, дипломатског кора и удружења за неговање традиција ослободилачких ратова, јавља дописник РТС-а.

Бој на Иванковцу историчари означавају као најзначајнију и нашу највећу победу у Првом српском устанку.

Државну церемонију на локалитету "Шанчеви" предводио је министар Никола Селаковић, који је истракао да су српски устаници на Иванковцу дали велики пример храбрости и патриотизма српског народа.

Селаковић је истакао да свака кап крви коју су јунаци у прошлости дали за одбрану отаџбине, представља залог за будућност.

"Желимо да сваку годишњицу, не само Иванковачку, већ и Мишарску, Чокешинску и Варваринску посветимо својој деци, коју ћемо на оваквим местима учити шта је то отаџбина, како се воли, брани и како се за њу бори", рекао је Селаковић.

Селаковић је додао да је дошло време да потомци великих јунака и војвода преобразе нашу отаџбину и да "надмоћ и мудрост коју смо некада имали на бојним пољима преобразимо у надмоћ и мудрост у вођењу државе, као и у изградњу Србије као модерне европске државе".

Организатор државне церемоније је Одбор Владе Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије 

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи