Читај ми!

Корак напред у потрази за несталом децом

Пошто је пре месец дана Скупштина Србије изгласала "Тијанин закон", на иницијативу њеног оца, потрага за несталим дететом креће одмах. Корак даље представља укључивање Фондације "Тијана Јурић" у европску организацију "Амбер алерт", којим се, по нестанку детета, путем медија алармира читава јавност. Пред Фондацијом је сада задатак да убеди јавност и надлежне да је реч о делотворном систему.

Према "Амбер алерт" систему, узбуна се покреће истог часа по нестанку детета. Тада се прекидају сви телевизијски и радио програми на сваких 20 минута, а слика са ликом детета, али и детаљима где је последњи пут виђено, објављује се на билбордима, банкоматима, видео-бимовима.

"Када се покрене један такав систем као што је 'Амбер алерт', он је 90 одсто успешан. У неким америчким истраживањима где је тај систем одавно на снази, у 76 одсто случајева ако дете нестане и не пронађе се у року од три, три и по до четири сата – то је онај најтрагичнији исход какав је био и са Тијаном", каже Игор Јурић из Фондације "Тијана Јурић".

Иако је амерички, тај систем се примењује и у десетак европских држава, између осталих у Великој Британији, Немачкој, Француској и Холандији. У свим земљама слични су критеријуми за алармирање јавности.

"Обично је у питању дете млађе од 18 година када се сумња да су му живот или здравље угрожени, када је у питању криминална отмица, када се сумња да се дете изгубило и да су му неопходни лекови, а ако је побегло од куће битно је да буде млађе од 12 година", истиче Јелена Бувач из "Астре".

Ступањем у организацију "Амбер алерт", Србија је корак ближа ефикаснијем проналажењу деце. Ипак, чини се да ће проћи доста времена да се то спроведе у пракси, сматра Игор Јурић, отац покојне Тијане.

"Када је Тијана нестала постојала је одређена процедура, није то само полиција, која је деловала лоше у тим првим моментима критичним за Тијану, значи полиција мора да обавести тужиоца, тужилац мора да обавести судију, да би судија написмено вратио неку дозволу тужиоцу и тужилац тек даје наређење полицији. Да би се увео овај систем та ситуација мора да се промени", објашњава Јурић.

Организација "Амбер алерт" основана је 1996. године, када је у Тексасу нестала а затим убијена деветогодишња девојчица Амбер.

Веома је активна у Европи и представља највећу грађанску иницијативу са више од три милиона људи. Уколико се прихвати у Србији, масовним укључивањем јавности могло би да се омогући брже проналажење деце, али и смањи број трагичних исхода.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи