Читај ми!

Нострификација диплома већа мука и од школовања

Сваке године више од 32.000 људи оде из Србије, а када после стеченог знања у иностранству пожеле да се врате, сачека их дуг процес превођења дипломе који кошта и по неколико хиљада евра, а траје до две године. Овај проблем биће решен почетком нове школске године захваљујући “Еник нарик центру”, телу формираном при Министарству просвете који почиње да ради од 1. октобра.

После завршених основних и мастер студија на Факултету политичких наука у Немачкој, Александра Мирић је пожелела да настави школовање у Србији. Прва препрека јој је нострификација.

"Пошто нисам била у стању да нађем посао без икакве дипломе која је нострификована, отишла сам у иностранство да урадим још један мастер и да не губим време, да не радим у Србији неке послове за које сам и више него квалификована", каже Мирићева.

Чекајући признавање дипломе, изгубила је годину и по дана и готово 800 евра за трошкове да би јој се на крају признале само основне студије. Да би диплома, на пример, са "Јејла" била призната код нас, до сада је Министарство ту лоптицу пребацивало у двориште Универзитета, факултета, комисија. А, требало је само, сматрају професори, проверити акредитацију.

"Ви са том дипломом идете на тржиште рада, идете код послодавца и јављате се на конкурс сматрајући да задовољавате услове, а послодавац одлучује о томе да ли знате или не знате, а не нека комисија која гледа да ли сте имали три предмета више или мање", истиче професор Бранко Ковачевић.

Изменама Закона о високом образовању пут до признавања страних диплома од октобра треба да траје само 90 дана и да буде неупоредиво јефтинији. То ће омогућити ЕНИЦ/НАРИЦ центар.

"Ми само треба да потврдимо да је оно што пише у тој дипломи валидно, да оне компентеције које су набројане стварно проистичу из тог студијског програма и да на тај начин издамо признавање те високошколске исправе", каже Зорана Лужанин из Министарства просвете.

Професори опомињу да има професија које морају да буду додатно заштићене. Стране дипломе лекара, судија, професора, треба испитати и у пракси.

"Није свеједно ко вам суди, важно је да правосуђе буде независно. Није свеједно ни ко ће да вас лечи. Није свеједно ни ко вам учи децу. То су неке ствари од општег друштвеног интереса и ту држава мора да се умеша", сматра Ковачевић. 

Надлежни најављују завршетак и дуго очекиваног националног оквира квалификација, који ће помоћи у прецизнијем и тачнијем одређивању нивоа образовања сваког појединца, без обзира на то где се школовао.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи