Читај ми!

Вербић са представницима мањина о унапређењу наставе

Представници Координације Националног савета националних мањина разговарали су са министром просвете Срђаном Вербићем о унапређењу наставе на језицима националних мањина.

Представници Координације истакли су на састанку, поводом измена и допуна Закона о основама система образовања и васпитања, да се двојезична настава не може изједначити са наставом на језику националне мањине, преноси Танјуг.

На састанку је, како се наводи у саопштењу Координације, инсиситирано да се одобри формирање одељења са бројем ученика мањим од 15, а не мањим од пет, као и очување постојећих одељења са бројем ученика мањим од 15.

Такође, разматрана и улога Националних савета у примени новог закона о уџбеницима.

Како се наводи, закључено је да је потребно прецизирати критеријуме по којима ће се проглашавати установе образовања за институције од посебног значаја.

Договорено је да Координација иницира процедуру избора заједничког члана у Националном просветном савету у сарадњи са Скупштинским одобором за просвету.

На састанку је закључено и да по хитном поступку треба обавити анкетирање родитеља ученика, припадника свих националних мањина, за наставу матерњег језика са елементима националне културе.

Такође, потребно је обавити поновно анкетирање родитеља ученика до краја августа 2015. године за изучавање наставе на босанском језику у првом, четвртом и осмом разреду основне школе.

На састанку је закључено и да би требало допунити католог одобрених уџбеника са уџбеницима издавачких кућа на језицима националних мањина уз убрзану процедуру одобравања рукописа ових уџбеника, као и да би накнадно одобрене уџбенике укључити у пројекат бесплатних уџбеника.

Координација Националних савета се обавезује да ће до краја августа 2015. године дати образложени предлог за ангажовање просветних саветника за поједине моделе наставе на језицима Националних мањина.

Координацију Националних савета националних мањина чине Светлана Золхањ, Есад Џуџо, Витомир Михајловић, Геза Шаламон, Валентина Симирџија Хоц, Сузана Пауновић из Канцеларије за људска и мањинска права и државни секретар Министарства за државну управу и локалну самоуправу Иван Бошњак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи