Читај ми!

Едукацијом до веће безбедности мотоциклиста

Од почетка године, свака четири дана на нашим друмовима погине један мотоциклиста или бициклиста. Како би се унапредила безбедност мотоциклиста али и других учесника у саобраћају, државне институције, у сарадњи са мотоциклистима и мото- клубовима, покрећу акцију "Партнерством до безбедности у саобраћају".

Како се сезона захуктава и ближи њен шпиц тако, нарочито ноћу, мотоциклисти траже начин да привуку пажњу. Уличне трке често се замене подизањем мотоцикла на задњи точак, а нико и не контролише количину децибела које праве ауспуси у ужим градским језгрима

У Немачкој, на пример, ако направите било коју промену на мотору и одступите од стандарда које је произвођач дао, одмах вам на лицу места заплене мотор.

У новом предлогу закона о саобраћају овога као одредбе нема, али има предлога да се вожња на задњем точку окарактерише као насилничка и да се за њу губи 14 поена и добија казна од преко 100.000 динара.

"Ако возите мотоцикл онако како не треба, тачније возите га на задњем точку, ризик да погинте је 300 пута већи", напомиње градски секретар за саобраћај Влада Јевтић.

Мотоциклисти у спарним данима најчешће возе у папучама и шортсевима, а некада и без кациге. Заштина опрема је негде у другом плану а повреде могу бити изузетно тешке.

"Неадекватно коришћење заштине опреме може проузрокавти озбиљне повреде, јер између мотоциклисте и асфалата нема никакаве препреке", указује Дамир Окановић из Комитета за безбеност саобраћаја.

Ако хоћемо боље резултате у безбедности, морамо имати сталне едукације мотоциклиста, кажу стручњаци и додају да без свести од опасности које вребају у саобраћају неме даљег напретка.

"Исто као што младе, децу од малих ногу треба подучавати шта је опасно, а шта није, тако треба и младе мотористе научити какве их све опсности вребају и чега треба да се чувају", сматра Милан Вујанић са Саобраћајног факултета у Београду.

Мотоциклисти треба да знају да је шанса да се поврде у саобраћају 45 пута већа него возачима аутомобила, тако да обавезно морају да прате ситуацију око себе.

Мотоциклисти највише гину на путевима

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да је од 2001. године погинуло 560 мотоциклиста, да у укупном броју погинулих на путевима највише има мотоциклиста и да је због тога сарадња са мото-клубовима важна како би се повећала безбедност у саобраћају.

Министар је, испред Палате Србија, рекао да је добро што у Србији 90 одсто возача мотоцикала користи заштитне кациге, да је у првих седам месеци ове године било 1.500 саобраћајних несрећа мање него у истом периоду 2014. године и да је 114 особа мање погинуло, али да постоји још много тога, пре свега у области обуке, што држава и мото-клубови могу заједно да ураде.

Вршилац дужности директора Агенције за безбедност саобраћаја Милан Божовић рекао је да је неопходно да у саветима за безбедност саобраћаја у локалним самоуправа буду и представници мото-клубова.

Представници мотоциклиста упитали су министра када ће добити одговор на њихов захтев да им се одобри жута трака за вожњу у Београду и да им буде одобрена периодична регистрација возила.

Он је рекао да ће разговарати са градским секретаријатом, али је додао да је потребно пажљиво размотрити вожњу жутом траком због тога што туда возе аутобуси градског превоза.

Испред Палате Србија симулиране су потенцијалне опасности у саобраћају, какве су невезан појас при директном судару, или превртање аутомобила.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи