Читај ми!

Ада Циганлија, и одмор и инспирација

Београдска Ада и овог лета пуна је посетилаца. Због њене лепоте, Бранислав Нушић је Аду Циганлију назвао "водени цвет". Ту је основао и своје истоимене сатиричне новине. Осим плажа и места за провод, посебност "београдског мора" је и лева, острвска страна. Тај део еколошке оазе све више посећују заљубљеници у рекреативни и еколошки туризам.

Књижевница Гордана Ћирјанић Аду је открила пре 12 година, када је писала роман "Пољубац". Од тада овој добитници бројних признања и Нинове награда за књижевност, Ада је непресушна инспирација.

"Од тада мислим да бар једна трећина сваког мог романа бива написана овде. Београд има привилегију, а да тога није свестан. Има плажу у центру. Дођем бициклом из центра. Док не седнем за радни сто, овде на Ади, мени треба 25 минута. Ускоро ће доћи и моји пријатељи из Андалузије јер већ дуго сањају о томе да виде Аду", прича књижевница Гордана Ћирјанић.

Себе називају "индивидуалним љубитељима Аде". Заједничка им је љубав и брига за ово излетиште где проводе сваки слободан тренутак.

"Мом сину Михајлу је Ада јако битна. Михајло је дете са церебралном парализом. Ада му је деведесет посто помогла. Са десне стране шума, а са леве вода. Михајло је научио да плива на Ади", прича Михајлова мама.

Ипак, неки грађани сматрају да Ада мора да сачува ту своју лепоту и да сачува пре свега обалу, која је, како кажу, претрпана сунцобранима.

На овој другој скривеној Ади срндаћи, зец, лисица, нису реткост. Сачувано је и станиште ретких птица и печурака.

"На простору Аде можете наћи 250 врста печурака. Једна је јединствена на светском и европском нивоу – зове се сребрна или бронзана звезда. На Ади је и јединствено станиште једне ретке птице мали вранац. Пет одсто европске популације живи на Ади", истиче доктор Ратко Ристић са Шумарског факултета.

Ристић указује како је Ада на граници оног што се у екологији сматра одрживим као екосистем, јер подноси антропогени притисак, и додаје како сваки додатни притисак Ада неће моћи да издржи.

Ипак, Васиљ Цвијановић, технички директор ЈП "Ада Циганлија", наглашава да се на левој обали Аде неће ништа капитално градити и да ће остати заштићена средина.

"Ништа се неће градити, само ће се садити. Ове године посадили смо 1.500 стабала домаћег бреста лужњака", подсећа Цвијановић.

Ада Међица, Језеро, Макишко поље, Ада – то је површина од 800 хектара београдске метрополе. Посетиоци могу да изаберу одакле ће уживати у њиховим лепотама – из возића, кајака или са бицикла.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи