Читај ми!

Сандрин успон у част донора

У Србији још нема ни довољно потписника донорске картице, а не ради се ни довољно трансплантација. Због тога су и поруке оних који живе захваљујући трансплантацији изузетно важне. Сандра Живковић већ две године дише пуним плућима, захваљујући свом донору у чију част организује успон – освајање Тупижнице.

Да ли је 40 дана довољно да се припремите ако желите да освојите планински врх на 1.165 метара и пређете 14 километара. Сандра Живковић каже да јесте. А ако то тврди неко ко је у томе успео само годину дана након трансплантације плућа, онда је сигурно у праву. Тада је њен успон трајао око пет сати, сада верује да ће бити бржа.

Сандра каже да је годину дана после трансплантације одлучила да сходно својим интересовањима и љубави према планинарењу организује успон у част свог донора.

"Прошле године то је било само у присуству најближих пријатеља и познаника. Надала сам се да ће се то и ове и сваке наредне године подићи на мало виши ниво. Ове године ће бити позвана сва планинарска друштва из Србије, а успону могу да присуствују и они који нису планинари, а ове године успон ће подржати и Министарство здравља и РТС", истакла је Сандра.

Треба освојити Тупижницу, планину између Књажевца и Бољевца. Успон почиње 12. септембра из села Бучја, одакле је Сандрин отац.

"И поред самог циља – да се попнемо на врх планине – овај успон ће имати и посебан циљ да, кроз одавање почасти особи чијим плућима ја сада дишем и захваљујући којој сам жива, ширимо сви заједно свест о значају завештања органа и самој трансплантацији као операцији", додаје Сандра Живковић.

Двадесеттрогодишња Сандра завршава факултет, планира да дипломира наредне године, а пошто воли сеоски туризам, жеља јој је да се посвети промовисању родног краја.

До тада, учествоваће у промоцији програма трансплантације и Удружења за борбу против цистичне фиброзе, болести због које су страдала њена плућа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи