Читај ми!

Прослава Илиндана у Вучитрну

У Вучитрну је данас, на празник Светог пророка Илије, свечано прослављена слава храма којој је присуствовао и директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Свету литургију служио је епископ рашко-призренски Теодосије, а прослави су присуствовали Срби из околних села и расељени Вучитрнци, преноси Танјуг.

У Вучитрну данас осим свештеника Симе Чимбуровића, његове супруге и ћерке не живи ниједан Србин.

Храм Светог Илије у Вучитрну, који је спаљен у мартовском насиљу Албанаца 2004. године један је од обновљених храмова на Косову, а у његовој порти, као обезбеђење, налазе се припадници Косовске полиције.

Свештеник Чимбуровић већ две године живи у парохијском дому у Вучитрну са својом породицом у потпуном албанском окружењу и истиче да се труди да одржи храм у чијој унутрашњости су и данас видљиви трагови албанског насиља из марта 2004. године.

"Ми се трудимо да уз славу Божију одржавамо овај храм и ову порту, да се за оне који свакодневно долазе, макар двоје троје, неки пут више, неки пут мање, али никада не прође дан да неко од Срба не наврати, да они који овде уђу и дођу доживе да овде има живота и да се живот обновио", каже Чимбуровић.

Прослави храмовне славе у Вучитрну присуствовали су и министар за повратак у Влади Косова Далибор Јевтић, заменик косовског премијера Бранимир Стојановић и други.

У Вучитрну је пре сукоба на Косову 1999. године живело 1.500 Срба који су од тада расељени у друге делове Косова или у централној Србији.

Током мартовског насиља на Косову и Метохији 2004. године осим Храма Светог Илије страдало је и православно гробље у Вучитрну на којем су порушени надгробни споменици.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи