Читај ми!

Новим Законом до разноврснијих и јефтинијих уџбеника

Министар просвете Срђан Вербић рекао је за РТС да се нада да ће после изгласавања Закона о уџбеницима ђаци учити из разноврснијих и квалитетнијих књига и додао да не очекује више цене.

Срђан Вербић је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да је до сада постојао страх да ако уџбеници не личе на оно што су рецензенти замислили – то неће проћи у наставу.

"Сада ћемо имати одређено и ко су оцењивачи, а и могућност да се исправе грешке у књигама", навео је министар и додао да ће нови Закон о уџбеницима донети већу слободу и креативност.

Према његовим речима, та разноврснија понуда родитеље не би требало да скупље кошта.

"Постојаће комисија која ће одредити максималну цену и биће забрањено продавање по вишој цени", навео је Вербић.

Говорећи о новинама, министар је рекао да је идеја да се омогући и наслеђивање уџбеника, да се бирају на четири године. Међутим, како је додао, неће се инсистирати да се мењају они уџбеници који су јуче прихваћени.

Прво ће бити конкурси за оне уџбенике које нисмо имали, попут оних за националне мањине или неке средње стручне школе, навео је министар и додао да ће за следећу годину бити припремљени приручници за те средње стручне школе, а за две године и уџбеници.

Вербић се нада да ће се спречити нагомилавање уџбеника које је постојало до сада јер, како је навео, до сада су сви хтели да праве буквар, а нису хтели да праве уџбенике за средње школе.

"Идеја овога је да се обезбеде уџбеници за све ђаке. Наћи модел и за децу са тешкоћама у развоју и мањине", навео је Вербић.

Када је реч о вишку запослених у просвети, Вербић је рекао да је процес социјалног програма сложен, и да је у току заједничка акција синдиката и директора, као и да очекује повратну информацију о тим разговорима.

Министар просвете, науке и технолошког развоја рекао је да су плате у српској просвети такве да би сви којима би било понуђено да посао напусте уз отпремнине то прихватили, а, како је додао, није жеља да то "превише њих прихвати".

Вербић је рекао да ће отпремнине, пре свега, бити понуђене кадру са непотпуним фондом часова, као и делу ненаставног особља.

"Желимо да они који раде имају што већи фонд часова и да заиста могу да живе од тога", рекао је Вербић.

Директори школа и представници просветних синдиката током августа, а најкасније до септембра, треба да предоче податке о броју наставника са непотпуним бројем часова и предлогом како да се њихов фонд попуни.

"За укрупњавање фонда часова постоје јасна правила договорена посебним колективним уговором", рекао је министар.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи