Јул 2015. један од најтоплијих

За нама је месец који ћемо памтити по двонедељном тропском таласу. Градови на Балкану и Медитерану били су најтоплији у Европи. У Бечу је измерена највиша температура од када се бележе подаци о времену. Према статистици, овај јул је и код нас био један од најврелијих месеци до сада.

Јул 2015. један је од три најтоплија које Србија памти. Највиша измерена температура у прошлом месецу била је 38,4 степена. Недовољно висока да достигне рекорд од 45 степени из јула 2007, али сасвим довољна да угрози здравље људи. За лекаре, велике врућине по обичају значе више посла него иначе.

Специјалиста опште медицине Мирјана Миладиновић каже да се највећи број пацијената жалио на умор, малаксалост, осећај исцрпљености, вртоглавице, затим несвестице.

Вруће је било и усевима и засадима. Тропски талас без капи кише највише је погодио кукурз, уљарице и воће. Упућени кажу да пољопривредници који гаје касније сорте немају чему да се надају, осим ако нису обезбедили системе за наводњавање.

"У појединим подручјима приноси ће бити или потпуно уништени или значајно умањени, а осетиће се последице и на свим другим подручјима, како у сточарској производњи, поготову у систему стајског узгоја који немају вентилацију и освежавање стоке, тако и у ратарској и повртарској производњи", каже Миладин Шеварлић, агроекономиста.

Зато припреме за наредну сезону треба започети на време. Да врућина не сме да нас изненади, говори податак да је у само једном веку просечна температура у Србији порасла за скоро два степена.

"Постоји тренд пораста температуре ваздуха у свим деловима Србије и најјачи тај тренд је изражен у Београду где је суперпониран топлотним острвом због величине града и подлоге која није природна него је асфалт, високе зграде, и то све онемогућава природну циркулацију", каже Јасминка Смаилагић из КлиматскОГ центра у РХМЗ.

Стручњаци очекују да ће до краја овог века, лета бити све топлија и да ће екстремне вредности температура и падавина бити све учесталије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи