Читај ми!

Кад потече српски мед

У последњој деценији пчеларство је у Србији доживело експанзију. Српски мед је све траженији, а најбољи доказ његовог квалитета је велики извоз у Немачку, Италију, Норвешку, Француску. Иако су прошлогодишње поплаве преполовиле број пчела, пчелиња друштва се обнављају и све је више нових регистрованих пчелара. Тако је до сада у регистар уписано око 730.000 кошница и 17.000 пчелара.

Мед је вековима и слаткиш и лек. Ани Голубовић пчеларство је и љубав коју је наследила од оца. Почела је пре 10 година са три кошнице, a данас их има педесетак.

"Прошле године је била лоша паша, али било је погодно за размножавање и повећао се број, већ ове године је исто, па сам сад решила и да унесем мало професионализма и корист да се има", каже Ана Голубовић.

А пре користи на тржишту, кошнице морају да се региструју и обележе како би се знао њихов број и локација.

"Регистрација кошница је око 50 динара, то је цена плочице и рада на уносу података у регистре. Након тога се једном годишње ради једна акција за попис пчелињих друштава и њихова пријава", каже Зоран Ивановић из Управе за ветерину.

Без 200 кошница не може да се заради просечна српска плата, кажу упућени.

"По свакој кошници морате да уложите око 200 евра и одређену суму за опрему, наравно све то вам је неопходно ако хоћете да пчеларите и наравно потребна су вам превозна средства. Улагања се исплаћују за неких пет година и после тога можете да рачунате на стабилну зараду", каже Родољуб Живадиновић из Савеза пчеларских организација Србије.

Малопродајна цена меда је од 800 до 1.200 динара по килограму. Откупна од три до пет евра. Али док не стигне слатка зарада, пчелари често окусе и мало жучи. На највећи проблем – климу, не могу да утичу.

"Други од проблема је хемија, са којом имамо веома много проблема, значи од раног пролећа до касно у јесен суочавамо се са тим проблемом који се заправо зове очување пчелињег фонда, и трећи проблем је појава фалсификованог меда на тржишту", каже Саша Чолак, председник Удружења пчелара из Кикинде.

Пчеларе држава субвенционише са по 500 динара за сваку обележену кошницу.

"Сви пчелари који купе опрему, сву опрему пошто је палета широка, за до два милиона динара добијају повраћај од 40 до 55 посто у зависности од тога да ли се налазе у маргиналним подручјима или не", каже Ненад Катанић, помоћник министарке пољопривреде.

Ако се узму у обзир потребе европских потрошача, српски мед је важан стратешки производ. Колико простора за извоз имају наши пчелари говори податак да на пример један Немац годишње поједе шест килограма меда, а грађанин Србије не више од 300 грама.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи