Војна сарадња са Швајцарском

Начелници генералштаба Војске Србије и Оружаних снага Швајцарске Конфедерације генерали Љубиша Диковић и Андре Блатман састали су се у Београду где су поручили да је сарадња двеју држава и њихових армија веома чврста и са великим потенцијалом за даље унапређење.

Генерал Диковић је у изјави новинарима истакао да Србија и Швајцарска имају сличне концепцијске погледе на свет и окружење као неутралне земље у односу на војне савезе, али и да имају слично организоване војне снаге.

"То нам даје реалне основе да сарадњу унапредимо кроз заједничко деловање и обуку, посебно наших јединица за специјалне операције и војнообавештајне службе", рекао је Диковић, преноси Танјуг.

Он је додао да Швајцарска Конфедерација има изузетно развијену војну индустрију и да је то простор у којем може да се заједнички наступи.

"Постоји простор и за унапређење сарадње, пре свега кроз обуку у нашем Центру за усавршавње кадрова АБХО, који има регионални караткер. База Југ, са својим капацитетима, исто тако пружа услове за обуку јединица за учесће у мултинационалним операцијама. И то је оно што ми у првом реду хитности нудимо Оружаним снагама Швајцарске", рекао је Диковић.

Начелник Генералштаба Војске Србије подсетио је и на чињеницу да је од 2002. око стотину српских официра завршило усавршавање на курсевима који се организују у Женевском центру за безбедносну политику (ГЦСП).

"Успоставили смо сарадњу и са Колеџом оружаних снага Швајцарске у области људских ресурса и женевским Међународним центром за хуманитарно разминирање, што је веома битно, имајући у виду да у Србији хуманитарно разминирање још није завршено", рекао је Диковић.

Он је поручио да се нада да ће после данашњих разговора, као и састанка Блатмана са министром одбране Братиславом Гашићем, бити јасно дефинисано поље сарадње на обострано задовољство швајцарске и српске војске.

Генерал-потпуковник Андре Блатман рекао је да Србија и Швајцарска Конфедерација деле веома чврсту основу у неколико поља интересовања и да та земља цени блиску сарадњу када је реч о политичком дијалогу, нарочито у погледу ОЕБС-а.

"Задовољство ми је што је генерал Диковић пружио увид у Војску Србије и веома ценим размену ставова по темама од заједничког интереса, јер су обе државе заинтересоване за стабилан регион", рекао је Блатман. Он је додао да веома цени и учешће српских официра на различитим курсевима који су се одржали у Женеви.

"Када имате учеснике из различитих земаља, то омогућава и добру размену различитих ставова и гледишта, што је важно за боље међусобно разумевање. Ово је прва посета начелника Генералштаба оружаних снага Швајцарске Конфедерације Србији, и могу рећи после првих разговора да је веома вредна", закључио је Блатман.

Завршавајући изјаве за медије, генерал Диковић се нашалио и рекао да није било разговора о ривалству најбољих светских тенисера Новака Ђоковића и Роџера Федерера, на шта је генерал-потпуковник Блатман одговорио да то ривалство мора да се поштује.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи