Читај ми!

Уређен систем помоћи интерес миграната и грађана

Србији је потребна дугорочна државна стратегија којом ће решити проблем миграната и створити уређен систем помоћи, који је од интереса и за грађане и за азиланте, тврди директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила Радош Ђуровић.

Радош Ђуровић је у изјави Танјугу, наиме, рекао да је интерес миграната и грађана Србије исти - да постоји уређени систем помоћи, да азиланти буду евидентирани, да имају здравствену заштиту, да се укључе у систем, да се спрече заразе и болести.

"То је једино што је од заједничког интереса свих нас, а то је и обавеза према закону, уставу и међународним докуметима, да се помогне људима", рекао је Ђуровић.

Сваки другачији приступ је злонамеран или кратковид, наводи Ђуровић, а покушај да се добију политички поени на отпору према мигрантима и рађању ксенофобије је нехуман и некоректан, није европски и подразумева извесну одговорност.

Напротив, како је истакао, политичари треба да искористе добру атмосферу међу грађанима и у медијима и да на осећању емпатије граде помоћ мигрантима.

"Имају прилику коју друге земље немају. У Француској и Енглеској војска се бори против миграната, овде тога нема, јер људи имају разумевања, а и мигранти се понашају коректно колико могу будући да су препуштени себи", рекао је Ђуровић.

У том смислу је навео да је зид на граници са Мађарском за сваку осуду и да одсуство помоћи људима никако не сме да буде пример.

И директор Центра за регионализам Александар Попов сагласан је да је Србија потребна државна стратегија која ће решити проблем миграната.

"Ограда коју Мађарска прави није решење", наводи Попов, који подсећа да мигранти нису само српски проблем, већ и проблем Европе.

Чињеница је, како је рекао, да су мигранти променили живот грађана Србије у оним деловима земље где их је највише, али се такође мора уважити чињеница да ти људи нису дошли у Србију својом вољом већ да су побегли од рата и да се овде, ако нема организације и прихвата, сналазе како знају и умеју.

Мора се тражити одрживо решење јер ће сигурно проблем трајати одређено време, рекао је Попов, истичући да би свакако најбоље решење било да се угаси жариште на северу Африке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи