Читај ми!

НВО: Обезбедити мигрантима храну за бебе

Невладина организација Грађанске иницијативе представила је извештај "Мигранти у Прешеву и Бујановцу", у ком су препоручили да се што хитније обезбеди опрема и храна за бебе и мајке са децом, да се акција спроведе на националном нивоу, као и да се анимирају и компаније да се укључе и помогну.

Из Грађанских иницијатива поручују да је неопходно обезбедити и чисту одећу, нарочито за децу, и истичу да до сада није уочен проблем преносних болести, али да је неопходно да се превенција повећа, преноси Танјуг.

Наводе и да би требало осигурати услове за мигранте који се налазе у Бујановцу на аутобуској станици и који тамо веома често проводе ноћ.

У Извештају се анализира тренутно стање и шта је урађено па се тако прецизира да су у Прешеву 8. јула министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Алексанадар Вулин и шеф Представништва високог комесаријата УН за избеглице у Србији Ханс Фридрих Шодер отворили Колективни центар за прихват миграната, који се налази у адаптираној згради Предузећа за обраду дувана.

Мигранти ту, наводи се, могу да добију храну и медицинску помоћ, као и документа која им омогућују да се крећу по Србији 72 сата, пре него што се јаве у неки од центара за смештај азиланата.

Мигранти углавном долазе кроз села Миратовац и Чукарка, речено је у извештају, у том подручју постављене су им помоћне табле за оријентацију, а дочекују их и волонтери Канцеларије за младе Прешево.

Прихватни центар има 16 кревета за мајке са децом, док се остали мигранти смештају у постављеним шаторима или у хладу дрвећа у кругу кампа, површине једног хектара, а у просеку се, стоји у извештају, дневно обради 750 захтева мигранта, а 24. јула обрађено је рекордних 770.

Такође се додаје да они након издавања потврде добијају информације о могућностима путовања возом и аутобусом, ред вожње и цене карата, а пут настављају, примећују у Грађанским иницијативама, ка Бујановцу таксијем или аутобусом и после даље ка северу одлазе аутобусима.

Центар је до сада примио помоћ УНХЦР-а од 13.000 ланч пакета, који се деле преко Црвеног крста и садржи воду, храну и хигијенске артикле, а рефундирају се и лекови издати на лекарски рецепт.

У извештају се анализирају и услови у Центру за прихват миграната у Прешеву и оцењује да су лоши, капацитети превише мали, као и да не постоје услови за одржавање личне хигијене, а да постоји и проблем уколико буде кише, где ће се сместити.

Такође је наведено да Јавно комунално предузеће из Прешева не чисти прихватни центар редовно и у довољној мери, а да у самом центру понестају храна и вода, док је потреба за хигијенским средствима веома велика.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи