Шабић: Нема оправдања за сакривање информација о државној имовини

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић разговарао је са представницима Мреже за реституцију у Србији - Удружење грађана за повраћај одузете имовине "Београд", о проблемима у приступу информацијама о некретнинама које су у државном власништву.

"Информације о државној имовини су неспорно легитимни предмет интересовања јавности и ничим се не може правдати њихово ускраћивање, не само људима који су, као у конкретном случају специфично заинтересовани, него било ком грађанину, јавности уопште", навео је Родољуб Шабић, саопштио је Кабинет повереника, преноси Бета.

Представници Мреже изразили су сумњу да је ускраћивање информација у директној вези са предлогом закона о условима за куповину некретнина у власништву Републике Србије, који људима који су сада закупци оставља могућност да купе те некретнине, али то није могуће ако неко није закупац.

Повереник је почетком јула наложио Друштву за изнајмљивање некретнина "Дипос" да Мрежи за реституцију достави списак са прецизним описом некретнина, али "Дипос" још није поступио по решењу.

Шабић је обећао и да ће на захтев Мреже Друштву за изнајмљивање некретнина "Дипос" изрећи новчане казне, а потом захтевати од Владе да у складу са својом законском обавезом, она принудом обезбеди извршење решења Повереника и изразио наду да ће Министарство за државну управу и локалну самоуправу покренути прекршајни поступак против одговорног лица, наводи се у сапштењу.

Чланови Мреже одржали су јуче протест испред Министарства финансија како би указали на проблем непописане државне својине и најавили предају иницијативе у којој ће указати да у Србији постоји више од два милиона хектара непописаног земљишта.

Координатор Мреже за реституцију Миле Антић рекао је јуче агенцији Бета да постоји бојазан да је циљ таквог понашања власти прикривање закупаца и продаја вредних некретнина по "мизерним ценама".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи