Читај ми!

Поново ради стари гранични прелаз Хоргош

Реновирани стари гранични прелаз Хоргош, између Србије и Мађарске, поново је пуштен у рад. Управа царина наводи да ће то омогућити да се нови гранични прелаз Хоргош знатно растерети током туристичке сезоне.

Путници ће након шест година паузе поново моћи да користе стари гранични прелаз Хоргош, а биће у функцији искључиво за путнички промет и радиће сваког дана од седам до 19 часова, преноси Танјуг.

Стари гранични прелаз свечаним пресецањем врпце пустили су у рад министри спољних послова Србије и Мађарске Ивица Дачић и Петер Сијарто.

"Отварамо гранички прелаз између две земље које имају блиске партнерске и братске односе. Имамо заједнички интерес да обе земље буду успешне. Наш заједнички задатак је да и даље отварамо нове граничне прелазе и олакшавамо људима комуникацију", каже Петер Сијарто. 

Дачић је рекао да је по нашем старом обичају било доста проблема да се овај прелаз врати у функцију јер је затварањем прелаза, пре шест година, и његова инфраструктура била размонтирана.

Шеф српске дипломатије рекао је да отварање овог прелаза представља пример добре сарадње две земље, без обзира на проблем миграната са којим се наше земље суочавају и без обзира на подизање ограде на коју Србија не гледа благонаклоно, али има разумевања.

Дачић је истакао да две државе раде на реализацији стратешки важних пројеката у областима економије, као и на реализацији стратешких пројеката од регионалног и европског значаја.

Међу тим пројектима је и ревитализација пруге Београд–Будимпешта, навео је Дачић.

Пожелео је да Србија и Мађарска брзо дођу у ситуацију да им више не буду потребне ни ограде ни гранични прелази, ни гранична полиција, оценивши да пут до Брисела води преко регионалне сарадње.

"Отварамо овај прелаз са жељом да се што пре затвори", рекао је Дачић.

Сијарто: Више од 100.000 миграната из Србије ушло у Мађарску

Петер Сијарто је рекао да је у Мађарску до данас стигло 100.959 илегалних миграната од почетка године, а њих 100.208 је ушло преко српско-мађарске границе.

У обраћању на отварању старог граничног прелаза Хоргош рекао да у овом моменту више миграната у Европу стиже преко Западног Балкана, него преко Средоземног мора.

"У овој години је у Мађарску стигло највише миграната од свих земаља Европске уније", рекао је Сијарто.

Најавио је да ће званична Будимпешта покушати да у октобру организује конференцију министара спољњих и унутрашњих послова земаља ЕУ, Западног Балкана и Турске како би "напокон нашли заједничко решење тог проблема".

"Све док до тога не дође, Мађарска треба да одбрани саму себе. Треба да одбрани границе Европске уније и да сарађује са западно-балканским државама како би се и оне одбраниле", рекао је Сијарто.

Он је напоменуо да свака држава ЕУ треба да се придржава Даблинског споразума када је реч о имигрантима и поновио да ограда која се подиже на граници није уперена против Србије.

Сијарто сматра да и "Србија пати због великог притиска миграната", то назвао "модерном сеобом" и истакао значај даље сарадње две државе на спречавању миграција.

Отварање овог прелаза предвиђено је споразумом две државе из 2012. године захваљујући којем је пре пар година отворен прелаз Бачки Виногради–Ашотхалом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи