Весић: Скрнављење спомен-плоча је чин вандала

Градски менаџер Горан Весић осудио је скрнављање и уклањање спомен-плоча писцима Слободану Селенићу и Антонију Исаковића и сликару Мићи Поповићу са зида зграде на Студентском тргу у којој су живели и поручио да ће град Београд наредних недеља разговарати са надлежнима о њиховој обнови.

"Спомен-плоче Слободану Селенићу, Антонију Исаковићу и Мићи Поповићу представљале су не само сећање на ове великане српске културе већ и захвалност нашег народа за све што су учинили за наше друштво. Уклањање спомен плоча је вандалски чин који заслужује осуду и презир нашег друштва", навео је Горан Весић.

Како је јуче јавила агенција Бета, на месту где су спомен-плоче биле постављене остале су рупе од шрафова и мале месингане табле са натписом на енглеском језику, на којем пише коме су плоче посвећене. Један од станара рекао је да претпоставља да су спомен-плоче нестале у ноћи између среде и четвртка.

Весић је навео да ће град Београд наредних недеља заједно са Министарством културе, Студијом Б и Вечерњим новостима разговарати како да се обнове спомен-плоче Исаковићу, Селенићу и Поповићу.

"Све ове институције су учествовали у постављању ових спомен-плоча и обновићемо их заједно и поново поставити. Као што ћемо до краја септембра поново поставити бисту девојчици Милици Ракић на Ташмајдану", рекао је Горан Весић.

Весић је указао да су споменици културе у Београду, често на мети хулигана и подсетио да је прошле недеље оскрнављено спомен-обележје у Јајинцима на месту где је у време нацистичке окупације Србије стрељано 80 хиљада родољуба, као и да су пре четири године, крадљивици украли неколико комада китњастих фигура од бронзе на пиједесталу кнеза Михаила Обреновића на Тргу Републике, уништили споменик Николи Тесли у Булевару краља Александра и однели скулптуру дечака са Чукур чесме.

"Поједини споменици могу, наравно, када је то могуће, да буду боље осветљени тамо где то није сада случај, а понегде да буду покривени камерама. То је заштита од хулигана. Ипак, никаква заштита не може да замени образовање и васпитање људи, поштовање према нашој историји и култури, као и великим људима који су дали допринос развоју српског друштва и историје. Као и осуду и презир према људима који скрнаве споменике", рекао Весић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи