Маларија не прети Србији

Заменик директора Инфективне клинике Клиничког центра Србије Горан Стевановић рекао је за РТС да маларије у Србији практично нема. У овом тренутку немамо ни једног пацијента са маларијом, каже Стевановић.

Годишње се у Србији региструје 10 до 15 случајева маларије. То су углавном такозвани увезени случајеви - болест доносе путници који се враћају из Африке и Јужне Америке.

Учесници мировних мисија у угроженим подручјима и до сада су оболевали од те тропске болести, али, нажалост, маларија је однела прву жртву међу српским плавим шлемовима. Докторка Оливера Јовановић је подлегла компликацијама те болести.

Како сазнаје РТС нико од наших војника и официра нема симптоме маларије.

Заменик директора Инфективне клинике Клиничког центра Србије Горан Стевановић рекао је да практично нема маларије у Србији.

"У овом тренутку немамо ни једног пацијента са маларијом. Годишње се региструје десетак случајева маларије и то су углавном наши грађани који бораве живе или раде у тропским подручјима која су угрожена маларијхом и враћају се у инкубационом периоду, непосредно пре него што су оболели, тако да маларије у Србији практично нема", рекао је Стевановић.

Сви болесници који се лече у инситуцијама у Србији су у ствари импортовгани случајеви, а неки посебно велики ризик од преноса маларије унутар наше земље практично и не постоји јер то није болест која може да се пренесе са човека на човека, објаснио је доктор Стевановић.

"Концентрација комараца по врстама која би многла да представља неки ризик за пренос, јер основни ризик је убод комараца,  у нашим околностима није толико значајан да бисмо могли да очекујемо појаву маларије на нашем терену", каже Стевановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи