Читај ми!

Српске градске сеобе

Због посла, школе или породице, у Србији се 125.000 људи током претходне године преселило из једног насеља у друго. Сваки осми грађанин у личну карту је уписао престоницу као место пребивалишта. Према броју пресељења, пожељно место за живот су и Војводина, Шумадија и западна Србија, показују подаци Републичког завода за статистику.

Најтужнију статистику има Краљево. Од почетка пропадања Фабрике вагона, "Магнохрома", те затварања приватних предузећа, Краљевчани бесповратно одлазе. Из града на Ибру прошле године се иселило око 2.000 људи. Када се тај број упореди са бројем досељених, 336 Краљевчана је мање него 2013.

Беспарица је отерала и Сицилијанца који је пре шест месеци отворио пицерију у центру града.

"Имао сам позив да одем у Јагодину или Крагујевац, али не, враћам се у Италију. Овде нема посла", каже Пјетро Пантиљи, власник пицерије у Краљеву.

"Краљево је као и сви други градови у Србији – у процесу транзиције, али могу да кажем да та статистика и није валидна из простог разлога што ми овде у Краљеву и немамо факултете него велики број ученика кад заврши средњу школу одлази у Београд, уписују студије, и на основу тога и јесу такви подаци", каже Томислав Илић, градоначелник Краљева.

Подаци су, нажалост, валидни, јер су истраживањем обухваћени само грађани који су у МУП-у променили пребивалиште. И Крушевљани у великом броју бришу свој град из личне карте.

"Ако нема посла, морамо да тражимо тамо где га има. Посао, бољи живот, боље прилике", кажу грађани. 

На нивоу целе земље, највећи број досељених у односу на одсељене има београдска општина Вождовац, која је прошле године добила 2.459 становника више.

"Број одсељених лица са територије општине Вождовац у периоду од 2011. је константан или у благом паду, што нам такође говори да је Вождовац постао интересантно место за становање", каже Миљан Шишовић, помоћник председника Општине Вождовац.

Према његовим речима, један од најбитнијих узрочника је усељавање становништва у насеље Степа Степановић. 

"Просечна старост миграторног становништва је 33 године, 31 година за жене и 34 за мушкарце. Значи млађе жене се одлучују на промену пребивалишта", каже Гордана Бјелобрк, шеф Одсека за демографију РЗЗС.

У 133 од 168 општина, одлив становника већи је него прилив. У оквиру државне границе, преливање из мањих у веће средине не забрињава када се у виду има чињеница да преко границе сваке године оде 30.000 људи. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи