Читај ми!

Споменик на Ушћу, сећање на жртве 90-их

Београд би требало да добије споменик српским жртвама и грађанима Србије страдалим током ратова деведесетих година. У Музеју историје Југославије у петак ће бити изложене макете 20 пристиглих решења и биће одлучено како ће изгледати меморијални комплекс на Ушћу. У међувремену стижу и друге идеје за споменике.

"Камен спотицања" на плочнику, као опомена на холокауст, са именом жртве и описом њеног живота – идеја је прихваћена у више од 500 градова не само у Немачкој. У Београду макар две идеје како да се сетимо наших. Прва: споменик грађанима Србије који су страдали у сукобима у бившој Југославији деведесетих.

Градски менаџер Горан Весић каже да за сада постоји око 26.000 имена, а биће уписана сва имена која постоје у званичној евиденцији.

"Одлука је да сва имена буду уписана, јер споменик српским жртвама и грађанима Србије страдалим за Србију у ратовима 90-их треба да има та имена, да се зна ко је све страдао. У нашој историји немамо много споменика са исписаним именима људи", каже Весић.

На страдале 90-их подсећа спомен-плоча на Савском тргу, на оне '99. "Вечна ватра" на Ушћу. Нова идеја је да поред споменика буде и меморијални центар, односно објекти у којима би се прикупљала и изучавала историјска грађа.

Постоји и идеја о покретању иницијативе да се изгради меморијални комплекс српских жртава геноцида.

Ненад Поповић из СНП-а каже да морамо да имамо јединствено место које ће представљати симбол страдања српског народа у 20. веку, као што Јевреји имају Јад Вашем.

Како каже, на том месту морају да буду пописане све српске жртве од аустријских одмазди у Првом светском рату у Мачви, преко жртава у Јасеновцу, Јадовну у Другом светском рату све до "Олује", "Бљеска" и НАТО бомбардовања.

Могу ли све иницијативе под један споменик?

Историчар Бојан Димитријевић сматра да би било најбоље кад би све жртве 20. века које су пале у Србији за разне идеологије у разним ратовима биле под једним спомеником.

"Мени би као историчару више значила интернет база са именима свих људи који су погинули у ратним дејствима 90-их него споменик који служи више за политичке сврхе", каже Димитријевић.

У Првом светском рату погинуло је више од милион људи, у Јасеновцу се дошло до бројке од 700.000 страдалих Срба, али се не знају, међутим, сва имена.

Деведесете су обележили ратови на простору бивше заједничке државе. "Олуја" је однела више од 2.000 живота. За 78 дана бомбардовања убијене су, како се процењује, две и по хиљаде цивила

 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи