Читај ми!

На чија врата ће закуцати инспектори

Све инспекцијске службе имају обавезу да контролишу и нерегистроване фирме. За улазак на приватан посед у коме се нелегалне делатности обављају, најдуже за 48 сати добијаће налог суда.

Од фризера и аутомеханичара до вртића, каменолома, нелегалних кланица, производње зимнице и остале хране. То су најчешће делатности у најтамнијој нијанси сиве економије.

Министарка за државну управу и локалну самоуправу Кори Удовички каже да ће на удару најпре бити делатности које могу бити штетне по грађане, као што је то нелегална производња хране. 

"Ми већ сада често добијамо питања како неко може да зна да неко обавља делатност ако није регистрован, па постоји живот и ван докумената и ван папира, очигледно је да неко обавља делатност и ми као држава морамо боље да препознајемо живот и реалност", каже Удовички.

Реалност јагодинског предузетника је да се дуже од две деценије бори са нелојалном конкуренцијом колега које исти посао у грађевини раде "на црно". Нема дилему кога прво треба контролисати.

"Треба почети одмах и од великих, а мали ће сами по себи аутоматски ући у токове", каже Станојло Маленовић, власник фирме "Грамат" у Јагодини. 

Званичне процене колико нерегистрованих фирми постоји нема, али различите анкете у појединим привредним гранама упућују да се њихов број мери дасетинама хиљада.

"Према нашој процени, заиста је огроман број пружалаца услуга који немају никакву регистровану делатност, процена је да је близу 50.000 таквих", рекао је Небојша Атанацковић из Уније послодаваца Србије.

Поштујући досадашња законска ограничења једино су порески инспектори уз налог и помоћ полиције остварили значајније резултате у откривању нерегистрованих фирми.

До краја маја откривено је 195 таквих места, вредност одузете робе и наплаћеног пореза је већа од 15 милиона динара. За остале инспекције велики посао тек почиње иако услови за то нису најбољи.

"Они већ сада раде са веома ограниченим ресурсима, недовољно их је, недовољно је улагано у претходним годинама. Инспекцијске службе често имају просек година и изнад 50", каже Удовички.

Уз 3.100 инспектора на републичком нивоу још 6.000 инспектора ради у локалним инспекцијама. 

За два месеца ступа на снагу још једна одредба закона по којој ће свака инспекција независно од своје надлежности морати да уочи пропусте и обавести колеге из других инспекција о потреби детаљније контроле неког предузећа.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи