Читај ми!

Мигранти у Кањижи, када клупа постане идеалан лежај

Изградња ограде на мађарско-српској граници убрзала је кретање миграната према Западу. Мађарска полиција је током протекла 24 сата привела готово 1.700 миграната. Највећи број њих стиже преко Суботице и Кањиже. У најсевернијој општини наше земље, све теже се носе са избегличким проблемом.

Екипе локалног комуналног предузећа дезинфикују центар Кањиже, где сваки дан борави око хиљаду људи из Сирије, Авганистана, Ирака, Ирана, Бангладеша. Многобројне породице са децом леже сада већ на земљи, јер траве готово и нема. Клупе су идеалан лежај за оне који се изборе за њих. То је само предах пред главни циљ миграната – илегалан прелазак у Европску унију.

"Пет дана смо у Србији, три дана у Београду, јуче смо дошли у Кањижу и идемо преко границе. Моја група иде у Немачку, неки иду у Холандију", каже мигрант из Сирије.

Челници локалне самоуправе кажу да немају ресурсе да збрину стотине миграната који пристижу свакодневно.

"Оскудне су финансијске могућности, а недостаје нам и радна снага. Ипак, чинимо све што је у нашој моћи да сачувамо миран и спокојан живот наших суграђана. То је најважнији циљ", каже Михаљ Бимбо, председник Општине Кањижа.

Кањижани су за сада толерантни, али ипак не гледају са одобравањем призор из центра града.

Став општинске власти је да не жели избеглички камп у Кањижи.

"Када причамо да их изместимо ван центра, онда причамо о прихватилишту, где би ови људи своје основне потребе могли да изврше", каже Роберт Лацко, председник Скупштине општине Кањижа.

Санитарни контејнери који су стигли као помоћ републичке владе монтирани су у Кањижи и користиће се за збрињавање, пре свих, жена и деце. Помоћ Покрајине у води, храни и хигијенским потрепштинама се веома брзо троши.

С обзиром на огроман прилив миграната, кањишка општина је затражила хитну интервенцију из републичког буџета како би збринула мигранте ван центра града и финансирала повећане комуналне трошкове.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи