Читај ми!

Живот у Кукујевцима, обећаном крају Србије

Више од 700.000 људи у Србији нема посао – зато се вест о селу у којем сви имају посао брзо прочула. Кукујевци код Шида, названо је "обећани крај Србије" - могуће је и да буде место одржавања седнице Владе, како је предложио председник Српске народне партије Ненад Поповић. Како изгледа живот упосленог села проверавала је екипа РТС-а.

У селу Кукујевци мало ко кука, иако је већина мештана избегла из Хрватске, деведесетих година, оставши без свега. Колико су успешни, говори то што живе у месту у којем човека без посла нема.

Уверили смо се да у овом сремском селу од око две хиљаде мештана, не ради само онај ко неће или није радно способан. Посла има и за људе са стране.

"Ја живим у Шиду и тамо нисам могла да нађем посао. Покушавала сам дуже време, и овде сам чула да траже радницу, за рад у књиговодству. Послала сам свој си-ви, примили су ме. Радим већ седам месеци и јако сам задовољна", каже књиговођа Кристина Рајакова.

На више од 1.200 хектара кукујевачког атара узгаја се дуван – највећа је површина под том индустријском културом у Србији. Зарада је солидна, али и репутација села је додатни мотив за напредак.

"Живети је добро. Сви раде, сви имају примања, нормално да је добро", каже узгајивач дувана Дарио Марић.

Добро је и што се у последњих годину дана овде родило више од 20 беба. Преко три стотине младих има мање од 15 година. Мештани се надају и већем напретку јер старије има ко да наследи.

"Поруку, да само људи морају да раде, да су створене нове околности, да више нема државних фирми, све се мора радити приватно, мала и средња предузећа и пољопривреда. Ми смо схватили да је у томе опстанак, да би родитељи могли да своју децу ишколују, да заврше школе и да остану на селу", објашњава председник Савета Месне заједнице Кукујевци Мирослав Стојчевић.

Кукујевци се налазе у близини ауто-пута Београд–Загреб, имају железничку пругу, а протеклих година отворен је низ пољопривредних и других предузећа.

Ратари и воћари плодове извозе на руско тржиште. Осим домаћих, имају и сезонске раднике – сваког лета стотинак. Хвале се радом, али жале што се више не враћа у сеоску касу – годишњи буџет је нешто већи од четири милиона динара.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи