Читај ми!

Све више миграната у Кањижи, избила прва туча

За становнике Кањиже број миграната који свакодневно пристижу превазишао је могућности комуне која има око 9.000 становника. Данас је избила и прва туча, па становници брину да ситуација не измакне контроли. У општину Кањижа стигли су први контејнери за привремени смештај избеглица.

Ситуација у Кањижи је ванредна, не на папиру, али зато у парковима у центру општине свакако јесте. Више стотина миграната сваки дан преплави центар општине, чак су и кафићи пуни. Председник Скупштине данас је дочекао прву испоруку мобилних контејнера, помоћ Владе Србије.

"Донесен је први контингент санитарних контејнера. То су четири контејнера која се састављају у једно. То је први корак, још очекујемо две-три испоруке којима ћемо обезбедити дневно 150 до 200 лица која су у процедури, а које 'вадимо' са јавних површина", каже председник Скупштине општине Кањижа Роберт Лацко.

Представници Црвеног крста Кањиже свакодневно обилазе мигранте:

"У овој ситуацији покушавамо да измиримо хуманитарне потребе миграната, то јест делимо воду, још храну не, али можда ћемо и то за који дан да делимо", истиче секретарка Црвеног крста Кањиже Моника Ческо.

Локална продавница прилагодила се новим купцима, па је на вратима арапски натпис: "Не примамо евре, само динаре". Пред камере неће, али признају да им је промет због миграната повећан. Ипак, нису сви срећни због нових купаца, као ни други Кањижани.

У општини кажу да ванредна ситуација за сада неће бити проглашена, али да им је потребна ванредна помоћ.

"Потребна су нам средства. Ако имамо средства – и финансијска и у материјалу, ми можемо решавати ситуацију. Потребно је и људство", рекао је Лацко.

Осим у мобилним контејнерима, у којима ће бити смештени жене и деца, Министарство правде одобрило је Кањижи да зграду некадашњег суда искористи за привремени смештај миграната.

Из дана у дан, број миграната у Кањижи све је већи. Овде је данас избила и прва туча међу њима, па становници брину да ситуација не измакне контроли.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи