Читај ми!

ЕУ ће наставити да помаже Ромима

Известилац Европског парламента за Србију Дејвид Макалистер обишао је са представницима Града Београда, објекат социјалног старања изграђен средствима ЕУ и Града у насељу Орлово и најавио да ће Брисел наставити да помаже у побољшању услова живота Рома у Србији.

Дејвид Макалистер је, након обиласка зграде у коју се уселило 12 породица крајем маја, које су раније живеле у контејнерским насељима, објаснио да је имао жељу да се овај пут не састане само политичарима, новинарима, и привредницима, већ да погледа и овакве пројекте.

Макалистер се захвалио станарима што су отворили своје домове како би се упознао са њиховим условима живота и констатовао да је, из разговора, могао закључити да су ове зграде значајно побољшале услове живота ромским породицама, преноси Танјуг.

Желео је, каже, да види како се користи новац ЕУ, која је важан донатор по питању побољшања услова живота ромске популације и других рањивих категорија становништва.

Према његовим речима, ЕУ је до сада потрошила око 50 милиона евра за такве пројекте у Србији.

Макалистер је најавио да ће утиске о корисно утрошеном новцу пренети у Брисел, додајући да Србија чини пуно на побољшању услова живота Рома, али да има још пуно тога да учини, те да ЕУ жели да помогне, пошто је пријатељ Београда.

"ЕУ ће наставити да чини могућим побољшање услова живота Рома. Ово је добар пример, и желео бих да видим још више таквих примера у Београду и Србији", поручио је макалистер.

Помоћник градоначелника Београда Ирена Вујовић објаснила је да је зграда на територији општине Звездара реализована у оквиру пројекта "Саградимо дом заједно".

"Очекује нас још до краја године усељавање у станове на општини Палилула у Јабучком риту, где ће бити смештено 15 породица, и у Обреновцу, насељу Мислођин 12 породица. Такође, многе од породица, тачније 54, добиле су монтажне куће и сеоска домаћинства на њихову жељу", указала је Вујовићева.

Указала је да је остало још 48 породица које је потребно сместити и да градоначелник Синиша Мали интензивно ради на решавању овог проблема у сарадњи са Канцеларијом за европске интеграције.

Додаје да је Београд пуно помогао породицама на изради личних докумената, да ради на инклузији Рома и укључењу у друштвени живот у смислу образовања, здравства и пре свега становања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи