Превентива као најбољи лек

О превенцији болести се недовољно говори, а још се мање на њој ради. То потврђују и подаци "Батута" према којима од 35 прегледа, колико један лекар дневно обави у Дому здравља, само три су превентивна. У Србији има 39 Центара за превенцију, а први су отворени још 2006. године средствима Европске уније.

Када пацијент први пут дође у Центар за превенцију, добија превентивну карту са проценом здравственог стања и фактора ризика на одређене болести. Тако је бар у развијенијим Центрима попут оног у Дому здравља Вождовац, који ради девет година.

Ту се грађанима мери крвни притисак, шећер, холестерол и триглицериди, деле савети како да здравије живе. У просеку месечно прегледа се 300 људи.

"Неретко се дешавало да имамо неке новооткривене болести тиме што су пацијенти дошли да чисто провере своје здравље. Имали смо господина који је имао гликемију 25, који је дошао овде, нормално разговарао и случајним мерењем смо установили да је тако висок шећер, он је касније збринут на болничко лечење", каже Јелена Јовановић из Центра за превентивне здравствене услуге, Дом здравља Вождовац.

У оквиру Центра је и телефонско саветовалиште и мобилна јединица која према здравственом календару превентивне прегледе ради на јавним местима. Међутим, нема сваки дом здравља службу која се бави искључиво превенцијом. Од 158 домова здравља у Србији, само 39 има Превентивни центар.

"Према правилнику који дефинише начин организације домова здравља, домови здравља који су формирани за општине са 50.000 становника и више имају обавезу да формирају превентивни центар. Сматрам такође да се превентива не сме издвојити из рада лекара", истиче Верица Јовановић из Института за јавно здравље Србије "Батут".

А лекари углавном немају довољно времена за превентивне прегледе.

"Још увек се воде двоструки картони, они се на то жале, јер им то одузима пуно времена. Превенција мора да буде саставни део прегледа, да увек код сваког прегледа ви један део посветите едукацији пацијента. У овом тренутку држава ни на који начин не стимулише појединца да здраво живи, нити га санкционише уколико сам не води рачуна о свом здрављу", указује Весна Јовановић из Лекарске коморе Србије.

Да би у пракси била примењена добро позната изрека "боље спречити него лечити", потребна је већа свест и грађана и лекара и државе, јер превенција значи здравију нацију и уштеде у буџету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи