Читај ми!

Министарство: Расељавање ромских насеља по пропису

Радна група већ ради на прописима којима ће решавање проблема нелегалних објеката и процес расељавања неформалних ромских насеља бити уређени.

Министарство грађевинарства Србије је саопштило да ће то питање биће један од елемената нове Стратегије за унапређивање положаја Рома, чије се усвајање очекује у септембру, а у чију израду су укључене све релевантне државне институције, међународни експерти и представници ромске националне мањине у Србији, преноси Бета.

У саопштењу пише да је потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре почетком јуна именована да координира рад свих државних органа који се баве унапређењем положаја Рома и отклањењем препрека за њихову социјалну интеграцију и за остваривање људских права, нарочито у образовању, становању, здравству и запошљавању.

Специфичне мере за унапређење положаја Рома у Србији, које ће се реализовати у наредне две године, Влада Србије и Европска комисија усагласиће до краја овог месеца, на основу Оперативних закључака семинара "Социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији", одржаног 11. јуна 2015. године.

Оперативни закључци дефинисаће мере за упис у матичне књиге и приступ личним документима, образовање, запошљавање, социјалну и здравствену заштиту, становање, као и за слободу кретања.

Део оперативних закључака биће саставни део Акционог плана Преговарачког поглавља 23 са ЕУ, о правосуђу и основним правима, које је у надлежности Министарства правде.

Влада Србија и Европска комисија заједно ће пратити спровођење ових мера, о којима ће се извештавати једном годишње, саопштило је Министарство.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи