Слобода медија кључна за развој демократског друштва

Слобода медија и изражавања кључна је за развој демократског друштва и захтева неуморно ангажовање државе, невладиног сектора, медија и грађана, речено је на скупу "Слобода изразазвања, медијске слободе и (ауто) цензура у земљама ОЕБС".

Шеф радне групе за председавање ОЕБС-у Дејан Шаховић рекао је да је слобода медија предмет контроверзи у свим држзавама чланицама ОЕБС-а и нагласио да је Србија, као председавајућа тој организацији, ту област идентификовала као један од приоритета, преноси Танјуг.

Према његовим речима, Србија ради на нацрту документа о слободи изражавања који ће бити представљен у децембру.

Заштитник грађана Саша Јанковић сматра да је стање медијских слобода у региону и делу Европе забрињавајуће лоше и да је потребно обезбедити бољу заштиту медијских посленика.

Јанковић је оценио да новинари нису довољно заштићени и да је то разлог што многи одустају од својих принципа и подлежу цензури и аутоцензури.

"Не може се медијска слобода заснивати на херојима", рекао је Јанковић.

Амбасадор Холандије у Србији Лорен Стоквис навео је да ће хармонизација српских закона у области медија са стандардима ЕУ током преговора о чланству обезбедити боље предуслове за рад и гаранције за безбедност новинара.

Амбасадор је, међутим, подвукао да реформистичка моћ европских интеграција може бити успешна само ако постоји подршка политичких структура и одговарајуће акције на државном нивоу.

Према његовим речима, у целом региону ОЕБС-а примећен је пад нивоа слободе изражавања и тај тренд је неприхватљив.

"Обавеза свих земаља у ОЕБС-у је да обезбеде да новинари могу слободно да обављају своју професију, без цензуре или аутоцензуре, без прогона и судског гоњења, а да насиље над новинарима буде процесуирано", рекао је Стоквис. Он је поздравио повлачење државе из власништва над медијима у Србији, уз оцену да је то корак ка смањењу политичких притисака.

Заменик шефа Мисије ОЕБС-а у Србији Мајкл Ујехара рекао је да је слобода изражавања кључна за слободу и демократију и да она захтева ангажовање свих делова друштва, не само професионалаца.

Подсетивши да је слобода медија и изражавања један од приоритета ОЕБС, он је оценио да је у тој области постигнуто много, али да има нових изазова који захтевају и нова решења и идеја.

Фране Мароевић из Канцеларије представнице за слободу медија ОЕБС је исткао да нема заштите људскиих права без безбедности и обрнуто и оценио да се треба борити против пропаганде.

У удружењима оцењују да новинаре дисциплинује страх за егзистенцију. Кажу да има цензуре и да је она видљива.

"Највидљивија је у томе што су новинари уплашени, говоре овај је рекао ово, овај је рекао оно. Не улазе у суштину проблема - што се не баве контекстом, што се не усуђују да се присете", каже председница УНС-а Љиљана Смајловић.

"Решење је пре свега у томе да наша политичка елита буде суочена са отпором и од новинара и од грађана. У овом тренутку немамо ни једно ни друго", каже председник НУНС-а Вукашин Обрадовић. 

Циљ дводневне конференције је подизање свести о потреби промовисања и јачања слободе изражавања и медијских слобода, као и борба против цензуре и аутоцензуре, рекла је извршна директорка Хелсиншког одбора за људска права у Србији.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи