Читај ми!

Тропски талас над Балканом

Најтоплије је данас било у Смедеревској Паланци, где је у 13 часова измерено 36 степени. Црвени метеоаларм на снази у Источној и Југоисточној Србији и на КиМ. Седмоминутни пљусак освежио је само грађане Јагодине, а киши се могу надати и они који живе у планинским пределиима на југозападу земље. Тропско време наредних дана и у региону.

После најтоплијег дана у години и тешке тропске ноћи, пред нама је још недељу дана жеге. Температуре до 38 степени пратиће нас читаве недеље.

У Србији ће до 28. јула бити претежно сунчано и веома топло, од четвртка с ретком појавом пљускова и грмљавине. У понедељак и уторак очекује се краткотрајно освежење.

У Београду ће до 28. јула бити такође претежно сунчано и веома топло. Од петка постоји могућност пљускова и грмљавине. У понедељак и уторак предвиђено је краткотрајно освежење. Ноћас се температура у Београду није спуштала испод 26 степени.

Метеоролог РХМЗ-а Недељко Тодоровић изјавио је да ће врућина потрајати бар до краја јула, али да ипак ово лето по дужини периода топлог и сушног времена не може да достигне лето 2012. године, које је у Србији било најтоплије за 127 година.

Црвени метеоаларм на снази је у Источној и Југоисточној Србији и на КиМ. На територији Баната, Срема, Шумадије, Поморавља и Југозападне Србије на снази је наранџасти метеоаларм. Једино је за територију Бачке издат жути метеоаларм.

Kраткотрајно освежење имали су грађани Јагодине, где је нешто пре 17 часова, неочекивано, на температури од 37 степени, почела да пада киша.

Међутим, то Јагодинцима није донело освежење, ваћ само још већу спарину.

Хитна помоћ је у Београду до 13 часова обавила 84 интервенције од којих 34 на јавним местима и тај број је повећан у односу на дане викенда, изјавила је Танјугу портпарол Хитне помоћи Нада Мацура.

Лекарима су се најчешће обраћали психијатријски болесници, хронични пацијенти и било је позива из кућа, али и са улица, где су се догађали колапси.

Много посла и у Породилишту у Вишеградској, где је током викенда и данас рођено 59 беба.

"Радимо рутински, редовно, чак ових дана и обимније него у неко друго доба године, ове врућине не ометају процес рада", каже проф. др Александар Стефановић, директор ГАК у Вишеградској.

Инспекторат за рад апеловао је на послодавце да током високе температуре, изнад 36 степени Целзијуса, рад на отвореном организују тако да се избегне обављање тешких физичких послова и излагање запослених директном сунчевом зрачењу, нарочито од 11.00 до 16.00. 

Посебна пажња ових врелих дана посвећује се и животињама у Београдском зоо врту. А захваљујући екипи РТС-а, слоница Твиги, која је у Зоо врту већ 25 година, добила је и поклон расхлађивање.

"Није било никаквих проблема, за сада, надамо се да их неће ни бити, ми све предузимам да нашим становницима омогућимо да што боље подносе тропске врућине", каже Јожеф Езвеђ, ветеринар у Зоо врту.

Паклене врућине широм региона 

Државама региона предстоји још једна паклено врућа седмица са температурама ваздуха од 31 до 41 степен, уз повремене летње пљускове у поподневним сатима и ноћу.

Према најавама Завода за хидрометеорологију и сеизмологију Црне Горе, и ова седмица ће бити врућа, а високе температуре задржаће се до краја недеље.

Хрватска се данима бори с топлотним таласима који су донели екстремне врућине. У Малом Лошињу је измерен температурни рекорд за јул са 36,9 степени. 

Метеоаларм је у црвено обојио дубровачко, книнско, речко и сплитско подручје, док је остатак Хрватске означен жутим знаком упозорења. На осијечком и загребачком подручју могуће је невреме са грмљавинама и јаким ударима ветра, па и градом.

И у Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће бити веома топло са температуром ваздуха од 30 степени до 41 степен Целзијуса, што је нешто ниже у односу на претходне дане. По подне и увече се очекује развој облачности на северу земље и у планинским подручјима.

Према прогнозама метеоролога у Македонији ће и данас у готово свуда жива у термометру бити око 40 степени, док је за главни град Скопље најављена максимална температура до 39 степени и индекс УВ зрачења од 10. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи