Читај ми!

Стефановић: Не спрема се терористички напад на Србију

МУП Србије нема сазнања да се спрема било какав терористички напад у Србији, али увек постоји објективна забринутост, каже министар полиције Небојша Стефановић. Истиче да полиција месецима уназад предузима безбедносне мере и да се свако упозорење схвата озбиљно. Стефановић очекује брзо хапшење за напад у Поточарима.

Министар Небојша Стефановић је, на конференцији за новинаре, рекао да су велике снаге полиције ангажоване на спровођењу безбедносних мера, укључујући и превентивно ангажовање специјалних јединица и сарадњу са домаћим и страним службама, преноси Танјуг.

Стефановић је навео да постоји списак људи који су осумњичени за тероризам и који би теоријски могли да угрозе територију Србије.

"Они за сада нису долазили у Србију, нити се спрема било какав терористички напад на Србију. Увек постоји објективна забринутост и наша дужност је да преузмемо мере", рекао је Стефановић.

Објаснио је да се већ неколико месеци уназад предузимају мере заштите виталне инфраструктуре и очувања безбедности на улицама, истакавши да је повећана само безбедност инфраструктурних објеката који би, теоријски, могли да буду мета, пре свега полицијских објеката.

"За разлику од једног дела европских градова који морају да имају војску и полицију са оклопним транспортерима, дугим цевима и особље са аутоматима који шетају улицама у најпрометнијим туристичким местима, у Србији то није случај", рекао је Стефановић.

Говорећи о мигрантима који долазе у Србију, Стефановић је навео да међу њима има и војно способних који су "прошли неку обуку и вероватно учествовали у ратовима у земљама у којима су били".

"Они се у Србији идентификују, узимају им се отисци и дају информације о свим правним могућностима које имају као азиланти", рекао је министар.

"До сада, за седам-осам месеци интензивног прилива азиланата, ниједан озбиљан инцидент нисмо имали, а камоли покушај угрожавања безбедности", рекао је Стефановић, истакавши да полиција свако упозорење озбиљно прихвата.

Додао је да више од 1.000 илегалних миграната дневно покушава да уђе у Србију, наводећи да је током 2015. године дошло више од 61.500 илегалних миграната и да се њихов број сваког дана увећава.

Стефановић је рекао и да полиција предузима мере и штити границе.

"Очекујем брзо хапшење за напад у Поточарима"

Кад је реч о нападу на премијера Вучића у Поточарима, министар полиције је изразио очекивање да ће тужилаштво и полиција БиХ "предузети све да ухапсе осумњичене за покушај убиства српског премијера".

"Очекујем да ће бити учињено брзо и да ће се показати ефикасност и да ће сви они које смо очима видели да су покушали линч на нашег премијера одговарати врло брзо", рекао је Стефановић на конференцији за новинаре.

Додао је да Тужилаштво БиХ води истрагу и да ће се чекати њени резултати и нагласио да је МУП Србије у сталном контакту с министрима безбедности БиХ Драганом Мектићем и министром унутрашњих послова Републике Српске Драганом Лукачем.

Стефановић наводи да је МУП Србије учинио све што је могао у сарадњи са БиХ и РС и да ће изаћи у сусрет у свему што се од МУП-а Србије буде тражило, а може бити од помоћи.

"Чекаћемо резултате истраге", рекао је Стефановић, наводећи да надлежни органи Србије немају истражне могућности у случају покушаја убиства Вучића у Поточарима 11. јула на обележавању 20. годишњице злочина у Сребреници.

Интензивна истрага у случају Беко

Министар је додао и да, после хапшења осумњичене за покушај убиства бизнисмена Милана Бека, полиција у Београду интензивно ради на расветљавању тог случаја.

"Истина је да нам је веома стало да овај случај доведемо до краја, да покажемо све што је било, наравно и да нађемо и све саучеснике и откријемо пуну истину о том случају", рекао је Стефановић.

Истиче да је очекивао да ће осумњиченој за покушај убиства Бека М. А. (31) бити одређен једномесечни притвор и додаје да јавност може да рачуна да ће београдска полиција на овом случају радити интензивно и константно.

Упитан о смрти немачког држављанина у Борчи, Стефановић је рекао да је полиција која је обавила увиђај све информације и документа која је нашла предала БИА и да очекује да ће БИА даље водити тај случај.

Упитан шта се зна о убиству власника београдских клубова Драгана Јелиновића, Стефановић је рекао да у тој истрази има одређеног напретка, али да је најбоље за истрагу да не износи информације.

"Нећете имати ниједну информацију од нас док се случај не разреши", рекао је министар, додавши да је на примеру покушаја убиства Милана Бека "схватио да је за истрагу најбоље да са новинарима не дели ниједну информацију".

Мања стопа криминала, решене све отмице

Стефановић је оценио да је полиција постигла запажене резултате и навео да је укупна стопа криминалитета у Србији смањена за 2,5 одсто, број расветљених кривичних дела повећан је за четири одсто, а расветљене су и све отмице.

Подсетио је да су у последњих годину дана расветљена 32 убиства која су се догодила од 2000. године, међу којима су убиства Тијане Јурић и Ранка Панића.

У 2015. години, како је навео, било је укупно седам отмица и све су решене.

Према речима министра, повећана је и заплена дроге која је 3,7 пута већа у односу на 2014. годину, а од јануара до јуна 2015. одузето је више од 280 килограма разних наркотика.

У овој години је смањен и број саобраћајних несрећа захваљујући преданом раду на превенцији, рекао је Стефановић и навео да је број погинулих мањи у односу на прошлу годину, као и да је број погинуле деце знатно мањи.

Огромне снаге полиције ангажоване су на решавању ситуације у вези са великим бројем миграната који стижу у Србију, рекао је Стефановић, истакавши да полиција чврсто контролише границу и да је успела да очува јавни ред.

Додао је да није забележен ниједан значајнији инцидент миграната и грађана Србије.

"Рад полиције је знатно бољи него претходних година. Задовољан сам што су сви схватили да је резултат једино мерило за награђивање и једино мерило за грађане у оцени рада полиције", рекао је Стефановић и нагласио да је полиција у претходних годину дана урадила велики посао за Србију у којој се живи сигурно.

Стефановић је нагласио да ће полиција наставити да решава оне случајеве које власт од 2000. до 2012. "није смела или није желела да уради".

"Ова власт има храбрости и снаге", рекао је министар, захваливши свим полицајцима који, како каже, неуморно раде 24 сата да би Србија била безбеднија и истакао способност полиције да се одлучно бори против организованог криминала.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи