Читај ми!

Најтоплији дан од почетка године

Последњи дан ове недеље најтоплији је од почетка године – 38 степени Целзијусових забележено је Београду, Ћуприји и Великом Градишту. Врућине су посебно ризичне за хронично оболеле и осетљиве особе. Иако лекари саветују да се на врелину излази само када се мора, многи су спас пронашли на рекама, језерима и базенима.

22.15 - Температура у Србији полако опада. У Београду и Зајечару је 30 степени, док је за један степен нижа температура у Зрењанину и Ваљеву. "Најхладније" на Копаонику где је тренутно 20 степени.

19.30 - Хитна помоћ је у Београду имала 113 интервенција, од чега 33 на јавним местима.

18.10 - Након што су достигле свој врхунац око 15 часова, температуре су почеле скоро неприметно да опадају. Тренутно је најтоплије у Београду и Ћуприји где је забележено 37 степени.

15.10 - Најтоплије у Београду, Ћуприји и Великом Градишту, где је температура достигла 38 степени Целзијусове скале.

13.00 - У подне је најтоплије било у Великом Градишту са 36 степени. У Ћуприји је измерено 35 степени, а у Нишу, Крушевцу и Смедеревској Паланци 34, у Београду, Крагујевцу и Ваљеву 33 степена.  

Недеља је у Србији и региону била најтоплији дан од почетка године. Овакав дан посебно је ризичан за хронично оболеле и осетљиве особе. Нарочити опрез се саветује срчаним болесницима.

Републички хидрометеоролошки завод упозорио је да ће данас и током идуће седмице у Србији бити веома топло са максималном температуром до 39 степени.

Према изгледима времена за наредних седам дана, до 26. јула, биће сунчано и веома топло, а температуре знатно изнад просечних вредности. У планинским пределима уз локални развој облачности понегде је могућа појава краткотрајних пљускова и грмљавине.

Ауто-мото савез Србије препоручује да се не путује у најтоплијем добу дана.  

Грађани су спас од врућине потражили на базенима, али и поред река и језера.

Хитна помоћ је у Београду имала 113 интервенција, од чега 33 на јавним местима, што је испод очекиваног, с обзиром на велике врућине.

Докторка Данијела Танасијевић каже да је Хитна помоћ на београдском купалишту Ади Циганлији до 19 часова интервенисала 40 пута. Истиче да имају сву потребну помоћ и стручни кадар на овом излетишту. Највише се, додаје, интерввенисало због сунчанице, убода инсеката, алергија, али и тежих повреда на теренима.

У шабачкој Хитној служби кажу да су имали много интервенција на јавним местима. "У протекла 72 часа било је преко 300 пацијената у амбуланти, што је 30 одсто више него што је уобичајено", рекла је др Катарина Косовац из Хитне помоћи.

Светлана Урошевић, медицинска сестра из Дома здравља у Јагодини, каже да је највише пацијената пре подне и увече, и додаје да су све просторије климатизоване.

Те среће нису пацијенти у новопазарској болници. Директор болнице др Мирсад Ђевлек каже да су успели да климатизују просторије где су најосетљивији пацијенти - корорнарну јединицу, оперативни блок, породилиште, интензивну негу. Проблем, међутим, и даље представљају 420 постеље у собама које климу немају.

Апел су упутили и "Путеви Србије" упозоравајући све учеснике у саобраћају да због високих температура не путују током најтоплијег дела дана, већ рано ујутро или предвече и да се током путовања одмарају чешће него обично и узимају више течности.

Због високих температура и смене туриста, на граничним прелазима чека се дуже него обично.

Иначе, због најављених тропских врућина, Јавно-комунално предузеће "Београдски водовод и канализација" поставило је цистерне са водом за пиће на више локација у граду.

Цистерне се постављају у периоду од 10 до 18 часова, и то на Тргу републике код Стакленца, на доњој окретници на Зеленом венцу, на Тргу Славија, у Пионирском парку, близу станице, на Железничкој станици ка болници "Свети Сава", на Сајму у близини спољних билетарница.

Истовремено ће ЈКП "Градска чистоћа" поставити своје цистерне код ТЦ "Ушће" (код Шест каплара), Омладинских бригада преко пута ГО Нови Београд, на Главној улици у Земуну код Поште, раскрсница Радничке и Паштровићеве, код Аде Циганлије ка Шећерани, у Карађорђевој, код аутобуске станице у парку Бристол и у Булевару ослобођења уз стајалиште Карађорђев парк ка Народној библиотеци Србије.

Због екстремно високе температуре, као и великих врућина које се најављују и за предстојећи период, цистерне с пијаћом водом на најфреквентнијим локацијама постављене су и у Новом Саду.

Осим цистерни, грађани се у Новом Саду могу освежити питком и хладном водом и на славинама, које већ данима стоје монтиране на 11 најфреквентнијих локација у граду.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи