Читај ми!

Помоћ и за насилнике

Подаци о насиљу у породици и лоша статистика с почетка године нису се поправили ни наредних месеци. После најновијих убиства и самоубиства у београдском насељу Калуђерица, број убијених жена у породичном насиљу за првих шест месеци попео се на 27. У саветовалишту за брак и породицу у Београду годинама се спроводи програм са починиоцима насиља. Подаци говоре да чак до 80 одсто починилаца након психолошког саветовања успе да промени своје понашање и смањи агресивност.

Пре годину дана, помоћ у Центру за социјални рад потражио је Миливоје Лукић.

"Сад у много већој мери успевам да контролишем бес јер смо овде научили доста и сад је осећај сигурности већи у позитивном смислу и та нека, да тако кажем, беспомоћност у односу на бес је мања", каже Лукић.

Најмање је оних који се одлуче да на терапију дођу сами и углавном их упућују Центри за социјални рад. У Саветовалишту за брак и породицу пролазе 25 групних и до четири индувидуалне терапије, на којима са терапеутима уче како да се понашају, а да психички или физички не повређују своју породицу.

"Јеси бесан али то не значи да треба насилно да реагујеш, или ако већ јеси насилно реаговао хајде да сад почнеш да учиш и да покушаваш да радиш нешто друго. Суочавамо их са последицама тог њиховог агресивног или насилног понашања јер често нису свесни до краја свих последица", каже социјални радник и породични психотерапеут Дејан Цветковић.

Третман у Београду прошло је 70 мушкараца. У четири случаја је забележен рецидив, па зато и након завршене терапије надлежни одређено време прате њихово понашање.

"Најчешће добијамо информације да је физичко насиље престало, да можда има неких елемената психичког насиља, да се смањује и да онда неки од њих долазе овде на брачну терапију. Сматрамо да је брачна терапија тек тада могућа и ефикасна", каже психолог.

Охрабрује податак да је мало оних који су после саветовалишта насиље поновили, а на другој страни је поражавајућа статистика.

"Конкретно, требало би да судски поступци неупоредиво кратко трају да се не деси да један поступак за развој брака траје месецима, јер нама жена бораве у сигурним кућама дуго, притом не добију ниједну судску пресуду. Мора да се ангажује тужилаштво, да буде много ефикасније и да се с полицијом стварно ради на препознавању проблема", каже Весна Станојевић из Саветовалишта против насиља у породици.

Надлежни подсећају и да је Србији Конвенцијом Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици, која је у августу прошле године ступила на снагу, предвиђено да ради са починиоцима породичног насиља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи