Читај ми!

Стоматолог на вратима, осмех на лицима старих

Од јесени стоматолози ће закуцати на врата најстаријих Београђана. На плус 40, у чекаоницама само они који морају. Да бар на преглед дођу, често не могу стари, болесни, тешко покретни.

У Србији сваки пети становник има више од 65. година, али земља старих далеко је од идеалног места за треће доба. Недостаје подршка институција, а здравствена заштита на коју имају право често им није доступна. Зато обрадују иницијативе, макар и на локалном нивоу да старима и немоћнима стоматолошке екипе долазе кући.

На плус 40, у чекаоницама само они који морају. Да бар на преглед дођу, често не могу стари, болесни, тешко покретни. Од јесени би на њихова врата могле да закуцају мобилне екипе Стоматолошког факултета.

"Намера нам је да прво обиђемо домове старих, односно геронтолошке центре, и да обавимо што је могуће више прегледа, да бисмо и ми добили праву слику са терена шта се заправо дешава и које су потребе тих старих особа", каже Мирослав Вукадиновић, декан Стоматолошког факултета у Београду.

Минималне интервенције и превентивне прегледе радиће два студента завршне године факултета и један специјализант, али под надзором специјалисте.

Вукадиновић каже да се може направити један орјентациони стоматолошки прелед, можда да се уклони део протезе који жуља или можда извади неки зуб.

Таква макар и мала помоћ, много би значила.

Да екипе боље раде на терену, требаће им и мобилне амбуланте. На факултету кажу то је амбициозан план, у Граду Београду да ће подржати амбицију.

Градоначелник Београда Синиша Мали каже да се прави детаљан план да ли ће и у ком тренутку бити потребне мобилне амбуланте.

"Ми ћемо те амбуланте набавити, дакле када смо потписали протокол преузели смо и неке обавезе, једна од наших обавеза је ако финасијски треба да се покрије, ми ћемо то покрити", рекао је Мали.

Мобилне екипе, чим буду формиране, осим домова за старе, обићи ће и приградска насеља, јер је много старих који не могу да дођу до стоматолошке амбуланте.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи