Читај ми!

Кућни љубимци добродошли и у музеј

Четири године откако је Град Београд омогућио власницима ресторана, хотела, тржних центара и других објеката да угосте кућне љубимце, шири се списак места која су "пријатељи животиња". Само у Београду има их више од 150. Од недавно, и једна установа културе.

Свог љубимца Милица Радојевић повела је у музеј на изложбу. Каже да јој много значи што сада може да га уведе и у градски превоз, кафиће, радње.

"Не морам више да журим кући да бих га нахранила и прошетала, првенствено што не морам да га остављам самог код куће да бих квалитетно проводила слободно време. Могу да га водим и у куповину", каже власница пса Милица Радојевић.

Музеј Вука и Доситеја је први у Србији који је своју капију отворио кућним љубимцима. За почетак, сваке друге недеље у месецу. На тај корак су се, кажу, одлучили како би привукли посетиоце током лета.

"Могу овде безбедно да оставе свог кућног љубимца. Ми ћемо њиме да се позабавимо, поиграмо, обезбедимо воду, играчкицу, неки слаткиш, кексић", каже Елиана Гавриловић,
в. д. директора Музеја Вука и Доситеја.

Пси и мачке могу да уђу и у градски превоз, али само под условом да су у транспортеру и да им висина не прелази 40 центиметара. Када се ово правило не поштује, долази до свађа. Чак су избијале и туче када су власници у аутобус уводили велике псе.

Славица Стевановић, из одељења за односе са јавношћу у ГСП-у, каже да све остало пролази у најбољем реду.

"Обично су то мали љубимци које власници паса ставе у ранац или у те корпе и заиста нема неких проблема. Али проблеми настају пошто се често нађе неки појединац међу путницима који се буни, који је алергичан, или се плаши. Ако се неко заиста плаши те маце која се налази у торби, може да оде у други крај аутобуса, уосталом може да сачека други аутобус", каже Стевановић.

Оваквој пракси се противе они који не желе да трпе због кућних љубимаца. Кажу да им је место у кући и парку.

"То је тотална некултура, увођење керова, паса, мачака у локале у јавне институције, на то сам згрожен", каже један Београђанин.

Сваки објекат у који је дозвољено доводити љубимце мора то да истакне. Овакав знак оставља избор свима којима животиње сметају да своје слободно време проведу на неком другом месту.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи