Читај ми!

Умемо ли да разговарамо како треба

Сви наши односи, приватни или пословни, започињу неким видом комуникације. Чак 93 одсто целокупне комуникације чини невербална комуникација а преосталих седам одсто гласовна или говорна размена информација. Умемо ли да разговарамо и колико смо јасни у томе?

Развој информационих технологија омогућио је да брзо и са готово било ког места размењујемо информације, истовремено, све је ређа жива реч. Људи су мање усредсређени једни на друге, квалитетна комуникација постаје реткост. То јесте забрињавајуће, јер од тога како комуницирамо у многоме зависи квалитет нашег живота.

"У данашње време све слабије комуницирамо тј. не комуницирамо, јер немамо стрпљења да саслушамо одговор од саговорника и једноставно доносимо претпоставке већ после првих пар речи", наводи стручњак за комуникације Марко Буразор.

У међусобним односима много је уздржаности и калкулација, прећуткују се и изврћу подаци ради стицања користи, што је видљиво на друштвеним мрежама.

"Друштвене мреже су донеле много тога доброг и оне су омогућиле сваком појединцу да има јавно изговорену реч и да има своју публику. Исто тако, донеле су и лошу страну - људи преносе и негативне емоције које се, на жалост, боље често преносе него оне позитивне. И да се на тај начин ствара у неким сегментима атмосфера која је поприлично негативна", додаје Буразор.

За разлику од неких других култура, где је комуникација рационалнија, код нас је она наглашено обојена емоцијама. Ако се још има у виду да се заборавило на правила лепог понашања, онда не чуди што не комуницирамо јасно и што се све мање разумемо.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи