Читај ми!

Вулин: Велики прилив миграната – сеоба народа

Србија је у мају ове године примила више од 8.000 захтева за азил, што је у односу на прошлу годину повећање за више од 70 одсто, истакао је министар Александар Вулин и оценио да је то "сеоба народа".

Ово није економски и није политички проблем, ово је сеоба народа, рекао је Александар Вулин на партнерском састанку са УНХЦР-ом посвећеном проблему миграната и избеглица, на коме је изнео податак да је Србија јутрос издала 626 потврда за тражиоце азила у Прихватном центру у Прешеву.

Прецизирао је да Србија има близу 60.000 људи који су изразили намеру за тражење азила, преноси Танјуг.

Вулин је поручио да проблем миграната није настао у Србији и да у Србији не може ни бити решен, те да је Србији потребна помоћ - у храни, лековима, у смислу повећања броја лекара, преводилаца, а више од свега да се направи план и стратегија шта сутра.

Министар је рекао да ће Србија моћи да одговори повећању броја азиланата у наредним данима и недељама, али да је све теже, јер је све више људи који траже храну и лекове.

"У питању су недеље, од представника међународне заједнице очекујемо да ће брзо реаговати", навео је Вулин, уз напомену да ниједно лице које затражи помоћ у Србији неће остати без помоћи, медицинске неге, хране.

"Можемо да се носимо са овим проблемом, али не можемо без општег политичког договора. То је оно што ми тражимо. Ми у исто време имамо захтеве да херметички затворимо своје границе, а са друге стране да омогућимо свакој избеглици да добије простор на територији Србије", рекао је Вулин, наводећи да се Србија са тим проблемом носи на најбољи могући начин.

Додао је да је повећан и број малолетних тражилаца азила, а да има и оних који долазе без пратње родитеља, па се запитао како је могуће да су они тек примећени у Србији, а у међувремену су прошли неколико земаља ЕУ.

Шеф представништва Високог комесаријата УН за избеглице у Србији Ханс Фридрих Шодер указао је да реакција Европе још увек није довољно стратешки орјентисана.

Шодер је додао да је "Влада Србије брзо и ефикасно реаговала на тај проблем и да је предузела фантастичне мере".

"Има мали број ствари које би могле да се унапреде, али УНХЦР подржава Владу Србије. Добар корак је било јучерашње отварање Прихватилишта у Прешеву", рекао је Шодер.

Шодер је рекао да је у изради стратегија и план, у чему помаже и УНХЦР, како земље које трпе притисак избеглица, попут Србије, не би биле препуштене саме себи и како би им се помогло.

"Од Меркелове признање да радимо добро"

Александар Вулин је рекао да је "веома задовољан посетом немачке канцеларке" и да је, за њега, посета Меркелове доказ колико је Србија важна у региону и колико се променила на боље, преноси Танјуг.

Вулин је новинарима у Београду рекао да је Србија у свим областима, о којима је разговарано са Меркеловом, направила велике помаке, од економије до питања збрињавања избеглица и миграната.

"Веома сам задовољан. Србија има разлога да буде задовољна. Добили смо не само похвале, већ и признање да оно што радимо радимо добро и да друге велике и важне не само у ЕУ, а овај пут у ЕУ, цене што радимо и да Србија постаје земља за углед и респект", рекао је Вулин.

Министар је напоменуо да је Србија у свим областима значајно испред земаља у региону, па и испред земаља које су чланице ЕУ.

Рекао је и да га радује што су односи Србије са Немачком све бољи.

"Добро је бити у добрим односим са великом силом каква је Немачка, а посебно ме радује када та велика сила сама дође овде и каже да цени Србију и све што Србија ради", истакао је Вулин.

Вулин сумња у фер суђење Васиљковићу

Министар Вулин сматра да би било праведно да Драган Васиљковић, познатији као капетан Драган, буде изручен Србији, јер сумња да ће он у Хрватској имати фер и поштено суђење.

Вулин је у изјави новинарима подвукао да је то његово лично мишљење, а не став Владе Србије, која о томе није разговарала.

"Да ли ћемо тражити или не (изручење) је питање на које не могу да одговорим, али о томе ћемо свакако разговарати. Министар правде Никола Селаковић је тај који је надлежан. Ја мислим да би то било праведно и да би му суђење било праведније", рекао је Вулин.

Министар Вулин сумња да ће Васиљковић имати фер и непристрасно суђење у Хрватској, јер "медијска кампања која је вођена свих ових година, када је у питању Васиљковић, оставља врло мало простора за непристрасно суђење и да правосудни органи у Хрватској суде само по својој савести, односно само по закону".

У то га, додао је Вулин, посебно уверава то што адвокати одбијају да бране Васиљковића, а што је последица претњи и "што је јавност генерално непријатељски расположена према том брањењу".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи