Читај ми!

Београд, ниже цене карата у ГСП-у од октобра

Од 1. октобра биће успостављен нови тарифни систем јавног градског превоза у Београду, док ће нова мрежа линија заживети 1. јанура 2016. године, а цене карата биће ниже од пет до 45 одсто.

Градоначелник Београда Синиша Мали рекао је на представљању новог тарифног система у Скупштини града да ће тај систем подразумевати поделу града на четири јасно дефинисане зоне, као и да ће цене карата убудуће бити ниже за већину грађана, поготово за грађане који користе приградски превоз, преноси Танјуг.

Према његовим речима, од 1. јануара наредне године биће успостављена нова мрежа линија, неке ће бити скраћене, поједине продужене, а биће направљени и нови терминуси.

"Сви аутобуси ће од 1. јануара имати клима уређаје, видео-наздоз, вај-фај, бројаче путника, а сви аутобуси на истој линији биће исте боје", рекао је Мали.

Подсетио је да ће до краја године бити потписани уговори са приватним превозницима који ће превозити грађане наредних десет година.

Градски менаџер Горан Весић рекао је да ће увођење новог тарифног система укинути дискриминаторски однос према грађанима из приградских насеља наслеђен од претходне власти. Додао је и да се више неће дешавати да грађани за исту линију плаћају различиту цену карте, у зависности од превозника.

Весић је раније у Обреновцу рекао да је градски превоз највећи проблем Београда, јер тренутно ствара највеће губитке, због чега се надлежни најозбиљније труде да тај проблем буде решен.

Обреновац ће, поручио је, бити у приградској зони, па ће добити много веће надлежности него сада.

Тако ће, објаснио је, бити извршена децентрализација власти, а грађанима ће бити омогућено да већи део проблема решавају тамо где живе и да не морају да прелазе десетине километара. "Уследиће и децентрализација самих општина, у оквиру којих ће одређени послови прећи у надлежност месних канцеларија", навео је Весић.

Председник Београдског одбора СНС-а Небојша Стефановић изјавио је данас да одлука о смањењу цене приградског превоза представља "исправљање вишедеценијске неправде", због које су они који живе у приградским општинама, када је у питању јавни превоз, "третирани као грађани другог реда". 

Стублина добија воду у наредне две и по године 

Када је реч о проблему водоснабдевања у крају који је обишао, Весић је најавио да ће у наредне две и по године Стублине и околна села добити воду.

Како је истакао, било је речи и о пројекту израде секундарне канализације и о надстрешницама за аутобуска стајалишта, која ће у наредне две године бити замењена на територији целог града.

Град ће, додао је, после измене закона преузети надлежност над 93 километра саобраћајница, међу којима је и пут који пролази кроз Стублине, што ће дати прилику да се Градска управа брине и о тој путној инфраструктури, а биће постављена и саобраћајна сигнализација поред школе.

"Важно је да размењујемо мишљења, да становници ових насеља схвате да нису сами и да сваки проблем можемо заједно да решимо", нагласио је градски менаџер и додао да ће наставити да обилази приградска насеља како би било решено што више проблема са којима се суочавају њихови мештани.

Председник Општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је да је та општина уз своје грађане и да у сарадњи са Градом могу бити решени многи проблеми са којима се суочавају становници приградских насеља.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи