Читај ми!

"На веслу прича" – еколошки ангажоване приче на РТС-у

У оквиру Школског програма РТС-а поново ће током јула и августа бити приказано седам епизода серијала "На веслу прича", док ће у септембру бити емитовано девет нових епизода.

Епизоде, снимљене у Обреновцу 2012. године, у продукцији Удружења "Шта хоћеш", почеће да се емитују 14. јула, а термини приказивања биће уторком у 9.30 и 15.30.

Првих седам епизода серије "На веслу прича" снимљене су управо на рекама Колубари и Сави, које су природну снагу показале погубним поплавама прошле године. Оригинални концепт који пред еминентне књижевне ствараоце поставља изазов оригиналне беседе у природној атмосфери реке, са веслом у руци, већ је привукао значајну пажњу гледалаца јавног сервиса премијерним емитовањем.

По речима једног од актера, вишеструко награђиваног новинара Политике и књижевника Слободана Стојићевића "сама река је одувек изазов човеку".

"Како се развија цивилизација све више губимо присан однос са природом, и ми који знамо да пронађемо мир на води имамо ту опрезност од њене снаге и непредвидљивости. Причајући на Колубари са веслом у руци о затрпаним, убијеним, речицама Купинцу и Тамнави, ни сањао нисам да ће оне само коју годину касније у страшној поплави показати људску неспособност да контролише природу", рекао је Стојићевић.

Живе маштовите речи и заплети ствараоца различитих генерација снимљене су коришћењем свих предности ХД технологије и уз оригиналну ауторску музику свака епизода ове својеврсне видео-књижевне антологије даје потпуно посебан увид у природно.

Дугогодишњи уредник РТС-а, драматург, књижевник и редитељ Владимир Андрић, један од аутора "На веслу прича", сматра да је најважније не престати бити радознао.

"Креативни рад подразумева сталну отвореност за експеримент. Снимање са 'Шта хоћеш' екипом, та 'герила', узбуђење ризика тестирања своје концентрације и извођачке стране, остала ми је у дивном сећању. Озбиљно смо се играли. Потпуно лична прича, као и она коју сам испричао на реци у којој сам научио да пливам. Веома ми је драго да серија наставља да живи", истакао је Андрић.

Тематика прича, од пуне метафоре, сензуалности искуства, драми доживљаја, до бајке и реминисценције основних кодова детињства, све за и о природи, превазилази задате једноставне оквире и остаје трајан запис о нашем колективном размишљању и односу са животном средином.

Једна од учесница, наша најпревођенија и веома плодна књижевница за децу Весна Алексић, својом причом о каубојима и Индијанцима, метафорично је увела наивност дечјег света у серијал.

"Увек се морамо вратити тамо одакле смо потекли. Шта су нам вредности и стремљења ако заборавимо корене? То је питање друштва колико и индивидуе. Био је диван сунчани дан на реци, и као да ме Сава водила кроз моју причу. Надам се да ће се и даље на веслу причати приче", рекла је Алексићева.

Нови наставак серијала, девет епизода произведених 2015. године, у којима су весло на реци Сави у Београду узели неки од најзанимљивијих престоничких књижевника различитих генерација, премијерно ће бити емитован од 1. септембра 2015. године у истом термину.

Редитељ, продуцент и аутор оригиналног концепта је Растко Шејић, а композитор и монтажер тона Владимир Лешић. За камеру су били надлежни Борис Несторовић и Часлав Петровић. Колор корекцију потписује Милан Пејновић. Дизајнер је Зоран Мујбеговић.

Организатор снимања био је Александар М. Поповић, спикер Александар Новаковић, а лађар Коста Миловановић. За интро анимацију били су задужени Коста Миловановић и Мирослав Спајић.

Пројекат је подржалa Градска општина Обреновац.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи