Читај ми!

Пажљиво са клима-уређајима у врелим данима

Разлика између спољне температуре и оне у расхлађеној просторији треба да буде око шест степени Целзијусових, каже за РТС Никола Рајаковић, професор Електротехничког факултета у Београду. Упозорава да је клима-уређаје неопходно одржавати због потрошње струје, али и из здравствених разлога.

Професор Никола Рајаковић је, у разговору за РТС, рекао да се здрава особа најбоље осећа на 25-26 степени Целзијусових.

"Треба напоменути да се и са 27 степени, ако је влажност оптимална, човек добро осећа и нема последица по његову радну активност. Иако се препоручује да разлика између спољне и унутрашње температуре буде и мања од шест степени Целзијусових, то је у овим екстремним летњим ситуацијама неиздрживо", каже Рајаковић.

Признаје да је клима-уређај од велике помоћи и да је без њега тешко функционисати.

"Најповољније решење су инветерске климе. То су уређаји који омогућавају зими грејање, а лети расхлађивање просторија. Потребно је одабрати и оптималну локацију, што је такође сложено", каже Рајаковић.

Истиче да неодржавање клима-уређаја доводи до великог ризика и да је неопходно најмање једном годишње темељно очистити.

"Клима-уређај је потребно припремити за наредну сезону. То је живи организам који мора да се одржава", каже професор.

Ефикасност климе која се не одржава је до 30 процената лошија од енергетске ефикасности клима-уређаја који се редовно одржавају.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи