Читај ми!

Стручна пракса пут до запослења

Национална служба за запошљавање у априлу је расписала конкурс за професиналну праксу 5.040 незапослених лица, од тога 40 за особе са инвалидитетом. За два месеца пријавило се више незапослених него што је понуђено места за обуку, а њих 56 одсто има високо образовање. Због забране запошљавања у јавном сектору, ове године пракса је усмерена на приватни сектор, а 2.300 незапослених већ је почело обуку.

У компанији која већ седам година самостално организује праксу, прошле године запослили су 10 приправника. Ове године за летњу праксу пријавило се 140 студената, а 56 је примљено на обуку која траје од три до четири недеље.

Јулијана Симић је тек почела обуку, а Мелита Гедошев је после успешне праксе запослена прошле године.

"Добила сам своје, тако да кажем 'радно место', они су овде буквално за све што ми треба, да питам, стварно се труде да своја знања прилагоде мени и помогну ми, просто да пренесу своје знање на мене што је заиста велика могућност која ми се овде пружа", рекла је Јулијана, апсолвенткиња Саобраћајног факултета у Београду.

Када се запослила, Мелита је и даље ишла на факултет.

"Значило ми је доста што је мој послодавац био флексибилан толико да сам могла да одсуствујем када сам имала испит и са флексибилним радним временом сам паралелно успела да обавим и једну и другу ствар", каже Мелита, ХР асистент.

У компанији кажу да летњу праксу организују без ичије помоћи, а сваког полазника прати ментор који оцењује њихов рад.

"На првом месту је то добар простор да регрутујемо кадар за нашу компанију, а са друге стране имамо свест о друштвеној одговорности", рекла је Слађана Милетић, шеф кадровске службе компаније "Асеко".

За разлику од приватних компанија које самостално организују обуке, Национална служба запошљавања свим послодавцима обезбеђује накнаду од 10.000-14.000 динара месечно, у зависности од стручне спреме полазника. Пракса у зависности од струке траје од шест до 12 месеци.

"Око 50 одсто лица која су укључена у пограм стручне праксе у периоду када национална служба може да испрати њихов радни ангажман остаје код тих послодаваца или код неких других послодаваца, тако да степен успеха овог програма можемо мерити као задовољавајући", каже Зоран Мартиновић, директор Националне службе запошљавања.

Од високообразованих кадрова, за обуку се највише траже адвокатски приправници, грађевински инжењери и ветеринари, а од средњег образовања радници из области туризма, трговине, машинске и електро струке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи